Linkovi

Bajden predstavio zdravstveni tim, Tramp održao samit o vakcinama


Predsednik Donald Tramp govori na samitu o vakcinama u Beloj kući. U isto vreme, novoizabrani predsednik Džo Bajden u Delaveru je predstavio članove svog tima za borbu protiv pandemije koronavirusa.
Predsednik Donald Tramp govori na samitu o vakcinama u Beloj kući. U isto vreme, novoizabrani predsednik Džo Bajden u Delaveru je predstavio članove svog tima za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden predstavio je svoj tim nadležan za odgovor na pandemiju koronavirusa, pri čemu je naglasio da je potrebna masovna distribucija vakcine kako bi se ostvario njegov cilj da 100 miliona ljudi bude vakcinisano u prvih 100 dana njegovog mandata.

U isto vreme, na samitu o vakcinama u Beloj kući, predsednik Donald Tramp je proslavio očekivano odobrenje prve američke vakcine za koronavirus, dok njegova administracija nastoji da ojača poverenje javnosti u masovnu distribuciju vakcina - koju će, u velikoj meri, sprovesti nova - Bajdenova administracija.

“Svaki Amerikanac koji želi vakcinu moći će da je dobije i mislimo da ćemo do proleća biti u poziciji za koju niko nije mislio da je moguća pre samo nekoliko meseci", rekao je Tramp.

U Delaveru, Bajden je ocenio da Kongres treba da u potpunosti finansira distribuciju vakcine u sve delove SAD. Povratak dece u škole biće takođe nacionalni prioritet u prvih 100 dana, izjavio je novoizabrani demokratski predsednik na brifingu u Vilmingtonu u Delaveru.

“U prvih sto dana, možemo da promenimo tok bolesti i promenimo život u Americi na bolje", rekao je Bajden. “Kakva god da politička i druga gledišta zastupate, nosite masku 100 dana.”

Efikasne vakcine mogle bi da pomognu Bajdenovoj administraciji da fokus preusmeri na probleme američke ekonomije. Nove pozitivne vesti saopštene su u utorak, pošto su dokumenti američke Uprave za hranu i lekova pokazali da regulatorna agencija nije dovela u pitanje bezbednost ili efikasnost vakcine.

"Mojih prvih 100 dana neće okončati Kovid-19” – rekao je Bajden. “Ali nismo brzo dospeli u ove probleme i nećemo se brzo izvući iz njih. Biće potrebno vreme ali apsolutno sam uveren: za stotinu dana možemo da promenimo tok bolesti i život Amerike na bolje.”

Bajden je predstavio Havijera Beseru, državnog tužioca Kalifornije I bivšeg kongresmena, koga je izabrao za novog sekretara za zdravstvo. Besera je poznat kao veliki pristalica Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznatog kao Obamaker.

Bajden je takođe izabrao Rošel Valenski, načelnicu za infektivne bolesti Opšte bolnice u Bostonu u Masačusetsu da bude na čelu američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Novoizabrani predsednik Bajden i Vivek Murti, novi šef službe javnog zdravlja.
Novoizabrani predsednik Bajden i Vivek Murti, novi šef službe javnog zdravlja.

Doktor Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i infektivne bolesti je imenovan za Bajdenovog glavnog savetnika za virus a doktor Vivek Murti kao šef službe za javno zdravlje i vodeći zdravstveni portparol vlade.

Bajden je izabrao Džefa Zajenca, ekonomskog savetnika, da bude glavni koordinator borbe protiv pandemije. On će nadgledati odgovor na pandemiju uključujući i distribuciju milioina doza vakcina u koordinaciji sa nekoliko federalnih agencija, uključujući Pentagon.

Trampova uredba: Amerikanci imaju prioritet

Tramp i njegovi saradnici se nadaju da će umanjiti skepticizam među nekim Amerikancima u pogledu vakcine i da će vakcinacija biti deo nasleđa odlazećeg predsednika. Međutim, Trampova administracija je ponovo kritikovana u utorak pošto nije osigurala kupovinu miliona dodatnih doza Fajzerove vakcine, za koju se ispostavilo da je veoma efikasna protiv Kovida 19. Zbog toga bi isporuka novih doza vakcine mogla da bude odložena dok Fajzer ne ispuni svoje obaveze po međunarodnim ugovorima koje je sklopio.

Tramp je na samitu u Beloj kući potpisao uredbu prema kojoj se Sekretarijatu za zdravstvo nalaže da Amerikanci imaju prioritet u pristupu vakcini. Još nije poznato kakav će biti praktični efekat ove uredbe.

"Kada se postaramo da možemo da zadovoljimo potrebe američkih građana, onda bi bilo u interesu SAD da se omogući međunarodni pristup vakcinama za Kovid", izjavio je jedan zvaničnik administracije.

Samitu u Beloj kući pored Trampa i potpredsednika Majka Pensa prisustvovali su brojni vladini eksperti, državni lideri i poslovni direktori, ali nisu bili pozvani i zvaničnici iz tranzicionog tima Džoa Bajdena.

Bajden stupa na dužnost 20. januara, pošto je porazio republikanskog predsednika na izborima 3. novembra.

Tramp, koji iznosi tvrdnje o izbornim prevarama iako nije uspeo da ih dokaže pred sudovima, dobio je podršku države Teksas u nastojanju da poništi rezultate. U tužbi koju je Teksas u utorak podneo američkom Vrhovnom sudu, izborni zvaničnici u Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu se optužuju da nisu uspeli da spreče izborne manipulacije u vreme povećanog broja glasova upućenih poštom zbog pandemije. Državni zvaničnici kažu da nisu pronašli dokaze takvih prevara koji bi promenili konačni ishod izbora.

XS
SM
MD
LG