Linkovi

Pompeo u karantinu posle kontakta sa zaraženom osobom


ARHIVA - Državni sekretar Majk Pompeo govori u školi Džordžija Tek u Altanti, 9. decembra 2020.
ARHIVA - Državni sekretar Majk Pompeo govori u školi Džordžija Tek u Altanti, 9. decembra 2020.

Američki državni sekretar Majk Pompeo došao je u dodir sa osobom koja je testirana pozitivna na koronavivrus, i u karantinu je, iako je sam testiran negativan, saopštio je Stejt department.

Stabilno stanje zdravstvenog radnika alergičnog na vakcinu

Zdravstveni radnik na Aljasci koji je imao ozbiljnu alergijsku reakciju nakon što je primio vakcinu protiv koronavirusa kompanija “Fajzer“ i Bajontek“ stabilnog je zdravstvenog stanja, saopštile su tamošnje zdravstvene vlasti - javio je Rojters.

Neželjena reakcija na vakcinu, koja se kod te osobe dogodila ubrzo nakon vakcinacije, bila je slična ispoljenim kod dva pacijenta u Velikoj Britaniji.

Američka Uprava za hranu i lekove upozorila je građane koji imaju simptome alergije da se posavetuju sa lekarom – kako bi bili sigurni da nisu alergični na pojedine komponente vakcine.

“Fajzer” je saopštio da je jasno upozorio da odgovarajući medicinski tretman i nadzor moraju biti dostupni u slučaju anafilaksije – odnosno alergijske reakcije nakon vakcinacije.


Zbog zaštite privatnosti, sekretarijat nije objavio ime zaražene osobe sa kojom je Pompeo bio u kontaktu. Stejt departmente takođe nije odmah odgovorio na pitanja novinara kako je Pompeo dospeo u kontakt sa tom osobom. Vašington post je u utorak objavio da je državni sekretar otkazao govor koji je trebalo da održi na novogodišnjoj zabavi koju je Stejt department organizovao, u zatvorenom prostoru.

Pompeova zabava, na koju je, prema izveštaju Vašington posta, pozvano 900 gostiju, izazvala je brojne kritike. Ranije ovog meseca, demokratski senator Bob Menendez pozao je Pompea da otkaže taj skup kako bi izbegao "nepromišljeni zdravstveni rizik" za zaposlene u Stejt departmentu i osoblje angažovano da organizuje proslavu. Post je objavio da se pozivu juče odazvao samo mali broj pozvanih gostiju.

Američka prestonica je uvela strožija ograničenja za restorane, firme i javne skupove, budući da je broj slučajeva koronavirusa u porastu u Okrugu Kolumbija kao i celoj zemlji. Prema najnovijim smernicama u Vašingtonu, na skupovima u zatvorenom prostoru ne bi smelo da bude više od 10 osoba.

Zaražen repoter koji prati Bajdenov tranzicioni tim

Jedan od reportera zaduženih za praćenje novoizabranog predsednika Džoa Bajdena u periodu tranzicije testiran je pozitivan na Kovid-19, saopštilo je Udruženje dopisnika iz Bele kuće (WHCA).

Kako je saopštio predsednik udruženja Zik Miler, reporter agencije Asosijeted pres, zaraženi noinar "ima blage simptome i trenutno je u izolaciji".

Ponovo više od 3.000 smrtnih slučajeva u jednom danu

Broj smrtnih slučajeva od Kovida-19 u Americi treći put u proteklih sedam dana je premašio 3.000, u trenutku kada je Kongres načinio napredak ka usvajanju dugo očekivanog paketa pomoći a program vakcinacije doneo nadu u okončanje pandemije.

Broj smrtnih slučajeva od 3.102 u utorak, treći najveći od početka pandemije, znači da je ukupan broj smrtnih slučajeva u zemlji porastao na 304.187 prema podacima Rojtersa. Ukupan broj od 16,7 miliona zaraženih predstalja otprilike pet odsto američke populacije.

U međuvremenu, u Americi je u toku treći dan vakcinisanja novoodobrenom vakcinom za Kovid-19 koju su izradili kompanija Fajzer i njen partner, nemački Bajontek. Prve vakcine su namenjene lekarima, medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima, kao i stanarima i osoblju domova za stare.

XS
SM
MD
LG