Linkovi

Pens i Bajden će uskoro biti vakcinisani protiv Kovida 19


Majk Pens, aktuelni potpredsednik, vakcinu bi trebalo da primi u petak. Džozef Bajden, izabrani predsednik, biće vakcinisan naredne sedmice. (Foto: Reuters/Amr Alfiky)
Majk Pens, aktuelni potpredsednik, vakcinu bi trebalo da primi u petak. Džozef Bajden, izabrani predsednik, biće vakcinisan naredne sedmice. (Foto: Reuters/Amr Alfiky)

Američki potpredsednik Majk Pens trebalo bi u petak da primi vakcinu protiv koronavirusa.

Pens, koji formalno predvodi tim Bele kuće za borbu protiv Kovida 19, biće najviši vakcinisani američki državni zvaničnik, od kada je u SAD-u počeo taj proces.

Pensova supruga Karen, kao i Džerom Adams najviši američki zdravstveni zvaničnik, u petak bi takođe trebalo da budu vakcinisani, saopštila je Bela kuća.

Džozef Bajden, izabrani predsednik koji bi dužnost trebalo da preuzme 20. januara primiće vakcinu naredne sedmice, objavili su tranzicioni zvaničnici.

Bajden je objavio da će mu borba protiv pandemije biti glavni prioritet kada preuzme dužnost.

Odlazeći predsednik Donald Tramp biće vakcinisan kada njegov lekarski tim odluči da je to najpodesnije, saopštila je Bela kuća. Tramp je tokom oktobra oboleo od koronavirusa i bio je na lečenju u vojnoj bolnici Volter Rid u vašingtonskom predgrađu Betezda.

Inače, u sredu je objavljeno da je državni sekretar Majk Pompeo bio u kontaktu sa osobom koja je testirana pozitivna na koronavivru, zbog čega je u karantinu, iako je bio negativan na testu - saopštio je u sredu Stejt department.

Zbog zaštite privatnosti nije objavljeno ime obolele osobe koja je bila u kontaktu sa Pompeom.

Stabilno stanje zdravstvenog radnika alergičnog na vakcinu

Zdravstveni radnik na Aljasci koji je imao ozbiljnu alergijsku reakciju nakon što je primio vakcinu protiv koronavirusa kompanija “Fajzer“ i Bajontek“ stabilnog je zdravstvenog stanja, saopštile su tamošnje zdravstvene vlasti - javio je Rojters.

Neželjena reakcija na vakcinu, koja se kod te osobe dogodila ubrzo nakon vakcinacije, bila je slična ispoljenim kod dva pacijenta u Velikoj Britaniji.

Američka Uprava za hranu i lekove upozorila je građane koji imaju simptome alergije da se posavetuju sa lekarom – kako bi bili sigurni da nisu alergični na pojedine komponente vakcine.

“Fajzer” je saopštio da je jasno upozorio da odgovarajući medicinski tretman i nadzor moraju biti dostupni u slučaju anafilaksije – odnosno alergijske reakcije nakon vakcinacije.

Očekuje se da će vakcina, koju su proizvele kompanije “Fajzer” i “Bajontek”, ući u masovnu upotrebu tokom 2021. godine.

Distribucija "Fajzer/Bajontek" vakcine protiv koronavirusa u SAD-u počela je u nedelju. U ponedeljak je startovala zvanična procedura vakcinacije medicinskih i drugih radnika angažovanih u prvim redovima borbe protiv pandemije.

XS
SM
MD
LG