Linkovi

Prve vakcine protiv Kovida su tu, ali će veći deo sveta morati da čeka


Zdravstveni radnici od vrata do vrata prikupljaju podatke za anketu u predgrađu Ahmedabada u Indiji, 14. decembra 2020.
Zdravstveni radnici od vrata do vrata prikupljaju podatke za anketu u predgrađu Ahmedabada u Indiji, 14. decembra 2020.

Dok je vakcinacija protiv Kovida-19 počela u Sjedinjenim Državama i Britaniji, skoro četvrtina svetskog stanovništva verovatno neće imati pristup vakcini bar do 2022, prema novoj studiji.

Čak i u najboljem slučaju, svet nema kapacitet da proizvede dovoljno vakcina da bi "pokrio" kompletnu globalnu populaciju.

Bogatije zemlje su sklopile ugovore da kupe veći deo doza vakcina i pre nego što su testiranja bila završena, a vakcine dobile dozvolu regulatornih tela.

Za to vreme, partnerstvo formirano da bi se obezbedile vakcine za siromašnije zemlje do sada je rezervisalo samo delić obećanih doza.

"Mnoge vlade u najsiromašnijim delovima sveta su veoma, veoma zabrinute da će doći do značajnog kašnjenja, od trenutka kada vakcinacija počne u bogatim zemljama... do momenta kada se vakcine pojave u zemljama u razvoju", ističe Kejt Elder, savetnica za politiku vakcinacije u neprofitnoj organizaciji Lekari bez granica, koja nije učestvovala u studijama.

Prve vakcine

Prošle nedelje, farmaceutski i biotehnološki partneri Fajzer i Bajontek počeli su dostavu vakcina protiv Kovida 19 u Britaniji. Prvi pacijenti u SAD i Kanadi su primili vakcine u ponedeljak.

Volonteri čekaju na pregled u klinici za testiranje vakcine kompanije Astra Zeneka na periferiji Johanesburga u Južnoj Africi, 30. novembra 2020.
Volonteri čekaju na pregled u klinici za testiranje vakcine kompanije Astra Zeneka na periferiji Johanesburga u Južnoj Africi, 30. novembra 2020.

Druga vakcina, koju je razvila biotehnološka kompanija Moderna, trebalo bi da dobije dozvolu Uprave za hranu i lekove ove nedelje.

Svetska zdravstvena organizacija razmatra te vakcine, kao i treću, na kojoj rade farmaceutska kompanija AstraZeneka i Oksfordski univerzitet. Dok su te i druge vakcine i dalje u fazi kliničkog testiranja, zemlje su izdvojile milijarde dolara da obezbede stotine miliona doza za svoje građane.

Prema novoj studiji, 13 proizvodjača je unapred potpisalo ugovore o isporuci skoro 7,5 miliona doza. Nešto više od polovine tih narudžbina je iz zemalja sa visokim primanjima, iako one čine manje od 14% svetskog stanovništva.

Kanada je obezbedila doovljno vakcina da obavi imunizaciju kompletnog stanovništva skoro pet puta, dok su SAD rezervisale nešto više od jedne doze vakcine po glavi stanovnika. Brazil i Indonezija nisu naručili dovoljno da bi potpuno vakcinisali čak ni polovinu svog stanovništva.

Neizvesnost

Prema studiji, vodeći proizvodjači vakcina kažu da će, zajednički, imati kapacitet da proizvedu dovoljno vakcina za imunizaciju 6 milijardi ljudi do kraja 2021.

To znači da u najboljem slučaju, u kojem bi svaki kandidat za vakcinu bio uspešan i ne bi bilo problema u finansiranju i proizvodnji, zalihe i dalje bile nedovoljne - nedostajalo bi 1,6 milijardi doza.

Dok će veći deo svetskih proizvodnih kapaciteta biti vezan za unapred sklopljene ugovore i porudžbine, do 40% i dalje bi moglo da bude dostupno za zemlje sa nižim i srednjim primanjima, koje nisu rezervisale svoje doze, navodi se u studiji.

Međutim, neke od zemalja koje su unapred naručile vakcine imaju opciju da kupe dodatne zalihe. Pošto detalji ugovora nisu javni, još nije jasno da li će te zemlje dobiti prioritet.

"Pitanje šta zaista sadrže dogovori između proizvodjača vakcina i zemalja je faktor neizvesnosti zbog kojeg se mnoge druge zemlje pitaju da li će biti na početku reda ili na začelju", kaže koautor studije Entoni So, direktor Inicijatie za pružanje pristupa inovacijama i dizajnu (IDEA) Univerziteta Džons Hopkins.

Dok zemljama sa nižim i srednjim primanjima preti opasnost da budu izostaljene, Svetska zdravstvena organizacija je uspostavlla sistem, nazan COVAX, kako bi se obezbedio ravnomerniji pristup vakcinama za Kovid-19.

Zemlje su uložile novac u COVAX da bi podržale razvoj nekoliko vakcina istoremeno. Pošto neke od vakcina verovatno neće biti uspešne, podržavanje nekoliko njih povećava šanse da će neka zemlja moći da dobije isporuke bar jedne uspešne vakcine.

ARHIVA - Bolničarka daje vakcinu volonterki za vreme ispitivanja vakcine za Kovid-19 koju razvijaju Nacionalni instituti za zdravlje i Moderna, 27. jula 2020.
ARHIVA - Bolničarka daje vakcinu volonterki za vreme ispitivanja vakcine za Kovid-19 koju razvijaju Nacionalni instituti za zdravlje i Moderna, 27. jula 2020.

Članice COVAX-a dobijaju pristup dovoljnoj količini vakcina za 20% svog stanovništva. Cilj organizacije je da dostavi 2 milijarde doza do kraja 2021.

Najmanje 184 zemalja se pridružilo COVAX-u, uključujući 92 siromašne zemlje čije se vakcine finansiraju donacijama.

Fajzer i Moderna nisu deo COVAX-a. Neke zemlje sa srednjim primanjima potpisuju bilateralne sporazume van COVAX-a ali se "sve to obavlja putem tajnih, netransparentnih ugovora, kaže Elder iz Lekara bez granica.

A kada je reč o pitanju kada će te vakcine doći do ostatka sveta, dodaje da je "za mnoge od nas to zagonetka."

Od 13 proizodjača koji su naručili unapred isporuke, COVAX ima dogovore sa tri. To uključuje 300 mililona doza od Astra Zeneke i 200 miliona Novavaksa, čije su vakcine u poodmakloj fazi kliničkih proba.

COVAX je takođe obećao da će kupiti 200 miliona doza vakcine na kojoj rade farmaceutske kompanije Sanofi i GSK. Ta vakcina je pretrpela neuspeh u petak, kada su rani podaci pokazali da nije dovoljno efikasna kod starijih ljudi. Sanofi i GSK su saopštili da nastavljaju svoje studije sa novom formulom vakcine.

XS
SM
MD
LG