Linkovi

Još 386 novozaraženih u Srbiji, virus sve aktivniji


Lekari apeluju na građane da se vakcinišu, ali je odziv slab
Lekari apeluju na građane da se vakcinišu, ali je odziv slab

U Srbiji je registrovano 386 novozaraženih koronavirusom na 9.275 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrle su četiri osobe. U bolnicama su 452 pacijenta, a na respiratorima 8.

Prema zvaničnim podacima, prvu dozu vakcine primilo je 2.677.613 građana Srbije, a drugu 2.567.334.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da se uočava porast aktivnosti virusa što se prati iz nedelje u nedelju.

"Ne možemo sa sigurnošću znati kakve će posledice imati povratak i smena naših turista i koliko će biti unosa virusa u trenutku kada je virus inače vrlo aktivan, gde možemo očekivati da će doći do ubrzanja", rekao je Kon za RTS.

On je pojasnio da je u Srbiji i dalje dominantan britanski soj koronavirusa, a da se prisustvo delta soja "ispituje u nekom uzorku u određenim kovid bolnicama", te da je logično da se u većoj meri taj soj pojavi i u Srbiji.

Član Kriznog štaba je rekao da će "teško biti govora o lokdaunu", ali da će biti ograničena javna okupljanja ako broj novozaraženih bude četvorocifren.

Kon je ponovio da je treća doza vakcine preporučena osobama sa oslabljenim imunitetom i dodao da je preporuka da to bude neka od RNK vakcina (Fajzer ili Moderna), ali da "nema posebnog razloga za to".

"Važnije od svega je da se te osobe zaštite. I dalje nema preporuke SZO. Moramo još malo sačekati i jasno je da se ubrzava taj proces preporuke treće doze i biće sasvim sigurno u narednom periodu".

Tiodorović: Škola počinje 1. septembra

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da veruje da će školska godina početi regularno 1. septembra jer se ne očekuje značajniji porast novozaraženih do oktobra.

On je za Večernje novosti izjavio da je uslov da učenici i studenti ostanu u školskim klupama i tokom cele zime da se što više njih vakciniše.

U Srbiji je odobrena Fajzerova vakcina za decu stariju od 12 godina, a Tiodorović kaže da se od nadležnih traži da snažnije utiču na pedijatre kako bi češće savetovali vakcinaciju dece.

„Deca će se vakcinisati po domovima zdravlja, na punktovima koje sve pedijatrijske službe u zemlji već imaju. Pedijatri su u obavezi da preporuče vakcinaciju, a na roditeljima je da donesu konačnu odluku“.

Tiodorović je dodao da je prema poslednjim podacima, među inificiranima koronavirusom u Srbiji najviše nevakcinisanih.

XS
SM
MD
LG