Linkovi

Kovid 19 u Srbiji: "Blizu kolektivnog imuniteta", u četvrtak slobodna vakcinacija za građane BiH


Arhiva: Pakovanje vacine protiv Kovida 19 proizvođača AstraZeneka, jedne od četiri vrste vakcina dostupnih u Srbiji.
Arhiva: Pakovanje vacine protiv Kovida 19 proizvođača AstraZeneka, jedne od četiri vrste vakcina dostupnih u Srbiji.

Ako bismo još malo ubrzali tempo vakcinacije, vrlo brzo bismo došli do kolektivnog imuniteta, a procene su da se on postiže na oko 70 odsto populacije sa imunitetom, računajući vakcinisane i one koji su preležali bolest, bilo kao registrovani, asimptomatski ili neregistrovani oboleli, rekao je u sredu imunolog i akademik Miodrag Čolić.

Preminulo devetoro, novozaraženih 287

U protekla 24 sata u Srbiji je od posledica Kovida 19 preminulo devetoro ljudi, a registrovano je 287 novih slučajeva zaraze od testiranih 10.912.

On je za RTS ocenio da se trenutno nalazimo "na donjoj krivi" zaustavljanja talasa koji je započeo u februaru i martu. "Sigurno je tome doprinela vakcinacija, ali je interesantno da se zaustavlja kriva i tamo gde nije veliki odziv na vakcinaciju, što je odraz prirodnog toka ove epidemije", ocenio je Čolić.

Kada je reč o potvrdi postojanja imuniteta kod građana, on smatra da individualna tekstiranja na antitela nisu značajna i ne govore o zaštiti.

"Mislim da su naučna istraživanja ta koja treba da daju odgovor da li postoji imunitet ili ne", naglasio je Čolić.

Procenjuje i da vakcinacija protiv koronavirusa verovatno morati da bude redovna jer je stečeni imunitet ograničen.

Na Torlaku počinje proizvodnja ruske vakcine "Sputnjik V"

Proizvodnja ruskih "Sputnjik V" vakcina protiv koronavirusa počinje na beogradskom institutu Torlak u petak 4. juna, objavio je ministar u Vladi Srbije Nenad Popović.

Srbija je prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi "Sputnjik V" vakcinu.

Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na Torlaku i odobrio da se proizvodi "Sputnjik V", preneo je RTS.

Vakcinisano 20.000 pripadnika Vojske Srbije

Prvu dozu vakcine protiv kovida 19 do sada je primilo oko 20.000 pripadnika sistema odbrane, dok je oko 14.000 u potpunosti imunizovano, a vakcine je primilo 95 odsto vojnih lekara, izjavio je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

On je u utorak uveče poručio da su vojni lekari "jasno pokazali koliko je imunizacija važna, a mi treba da pokažemo poverenje u te ljude koji nas leče", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ocenio je i da će "borba protiv korone još trajati" i pozvao građane da se vakcinišu.

Slobodna vakcinacija za sve građane BiH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će svi građani Bosne i Hercegovine od četvrtka besplatno moći da se vakcinišu na bilo kom vakcinalnom puntu u Srbiji.

Vučić je besplatnu vakcinaciju za sve građane BiH najavio u sredu na zajedničkoj konferenciji sa rukovodstvom Repubike Srpske u Beogradu.

On je rekao da Srbija ima dovoljno vakcina i da će vakcinacija državljanima BiH biti omogućena u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Loznici i "bilo kom drugom gradu ili pograničnom mestu", a da će svi vakcinisani dobiti sertifikat "kao i svi" vakcinisani građani Srbije, preneo je FoNet.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG