Linkovi

U Srbiji 376 novozaraženih, obavezna vakcinacija pripadnika policije


Vakcinacija građana Srbije na Beogradskom sajmu
Vakcinacija građana Srbije na Beogradskom sajmu

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, registrovano još 376 novozaraženih koronavirusom na 9.298 testiranih uzoraka. Umrlo je 11 osoba. Na respiratorima je trenutno 68 pacijenata.

Prema poslednjem zvaničnom preseku, dato je 4.270.016 doza vakcina, a revakcinisano je 1.882.016 ljudi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju zaštite zdravlja zaposlenih kao i u cilju stvaranja kolektivnog imuniteta, donelo je odluku da se svi pripadnici policije vakcinišu protiv virusa Kovid 19, saopšteno je na sajtu MUP-a.

"Imajući u vidu specifičnosti policijskih poslova i stalnog kontakta policije sa građanima, potrebno je da se svi pripadnici policije, osim onih kod kojih vakcinacija nije moguća iz zdravstvenih razloga, vakcinišu", piše u saopštenju.

Premijerka Ana Brnabić i Krizni štab ostavili su otvorenom mogućnost da se od 21. juna organizuju i masovna okupljanja ako bude revakcinisano 50 odsto punoletnog stanovništva, ali je priznala da je to veoma "ambiciozan cilj".

Međutim, pomoćnik direktora Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković ocenjuje da 50 odsto vakcinisanih nije dovoljno za masovna okupljanja jer se "kolektivni imunitet ne postiže sa tim procentom", prenosi Fonet.

On je za RTS ocenio da je jak imunološki bedem znači 90 do 95 odsto vakcinisanih i da će se u naredniom periodu virus sigurno vratiti.

"Mi čitavo ovo leto, ako bude mirniji period, moramo poraditi i krenula je dobra afirmativna kampanja prema onima koji još uvek imaju dileme – trebalo bi vakcinisati mlađe ljude i mislim da 50 odsto vakcnisanih nije dovoljno, do septembra bi taj broj morao da bude mnogo, mnogo veći", kazao je Janković.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je u glavnom gradu vakcinisano više od 683.000 građana, odnosno 48,4 odsto.

On je istakao da fali nešto manje od 23.000 vakcinacija u Beogradu da bi se moglo govoriti o 50 odsto vakcinisanih.

Naveo je da je u pet beogradskih opština – Starom gradu, Savskom vencu, Vračaru, Rakovici i Novom Beogradu već vakcinisano više od 50 procenata građana, prenosi N1.

Vesić je najavio da će, pošto je zatvorena kao privremena bolnica, beogradska Arena biti spremna za sportske događaje za sedam dana, kada se očisti i dezinfikuje.

XS
SM
MD
LG