Linkovi

Doktor Šekler: Nema datuma za poraz koronavirusa


Mikrobiolog Milanko Šekler kaže da "teško ide jednostrano proglašenje primirja sa prirodom".
Mikrobiolog Milanko Šekler kaže da "teško ide jednostrano proglašenje primirja sa prirodom".

U Srbiji je, zvanično, registovano još 330 zaraženih koronavirusom na 10.189 testiranih uzoraka. Umrlo je 11 osoba. U bolnicama je 801 pacijent, a na respiratorima 59 osoba.

Trenutno je, prema zvaničnim podacima, dato 4.437.750 doza vakcina, a revakcinisano je 1.965.529 ljudi.

Premijerka Ana Brnabić je u četvrtak ocenila da je vakcinisano 45 odsto punoletnih građana, što nije dovoljno za kolektivni imunitet.

Ranije je najavljeno da bi se od 21. juna mogla organizovati masovna okupljanja, proslave, utakmice, ako bude 50 odsto revakcinisanih punoletnih građana.

Imunolog i mikrobiolog Milanko Šekler kazao je za RTS da pominjanje 21. juna ili bilo od drugog datuma od koga će se nešto "drastično promeniti kada je reč o epidemiji, nije ni realno, ni ozbiljno".

"Šta je tačno tog datuma, jel to neko sveto slovo? Šta treba tada da se desi? Ko je legitimni predstavnik virusa koji će u njegovo ime da potpiše poraz? Ako nemamo to, a nemamo, onda bih bio vrlo obazriv", upozorio je Šekler.

On je rekao da se vakcinacijom može mnogo toga promeniti, ali da taj proces traje i da "teško biva sa prirodom proglašavanje jednostranog primirja".

Iako lekari osporavaju da je 50 odsto vakcinisanih dovoljno za kolektivni imunitet, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će Beograd, čim pređe 50 odsto vakcinisanih, tražiti da se produži radno vreme ugostitelja do ponoći ili 01 ujutru i da se organizuju svadbe i koncerti.

On je rekao da nedostaje još 5.565 vakcinacija da bi bilo vakcinisano 50 odsto punoletnih, prenosi Fonet.

U Beogradu je vakcinisano 690.157 građana, što je 49,6 odsto ukupne punoletne populacije. Revakcinisano je 580.892 ili 41,7 odsto.

EXIT: Na probnim koncertima zaraženo 0,026 odsto posetilaca

Festival Exit saopštio da je prva faza eksperimetalnih masovnih događaja, koji su održani u Velikoj Britaniji krajem prošlog i početkom ovog meseca, pokazala da je među 58.000 posetilaca zaraženo samo 15 osoba, prenosi Fonet.

Pilot događaji koje je organizovala britanska vlada dokazali su da uz definisana ograničenja oko ulaska na događaje, kao što su negativan test ili potvrda o vakcinaciji, masovna okupljanja mogu biti potpuno bezbedna.

Slične nezavisne studije sprovedene su proteklih meseci u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji i Španij, i pokazale su iste rezultate - da je rizik od širenja koronavirusa na kulturnim i muzičkim događajima uz navedena ograničenja zanemarljivo mali, dodaje Exit.

XS
SM
MD
LG