Linkovi

Vučić: Želimo da damo doprinos Evropi, ulažemo napore u reforme


Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope u Skupštini grada Beograda. Foto: FoNet
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope u Skupštini grada Beograda. Foto: FoNet

Punopravno članstvo u Evropskoj uniji, uz kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije - način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom i to bi značilo da smo na dobrom, na evropskom putu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na prijemu povodom proslave Dana Evrope, u Skupštini grada Beograda.

Vučić je rekao da Srbija mora da uloži još mnogo napora u reforme, "ne samo zato što to neko od nas traži nego zato što znamo da nam to donosi dobitak", i dodao da su posebno važne reforme u oblasti vladavine prava.

Izrazio je nadu da će Unija vrednovati konkretna dostignuća Srbije na "dugom i ne lakom" putu do članstva, te da će ona postati zemlja koju će Evropa rado videti kao svog ravnopravnog člana.

"Evropu smatramo i svojom kućom i zato želimo da joj damo koliko možemo kroz doprinos miru i stabilnosti, ekonomski rast, regionalnu saradnju, kroz naše ideje za bolji život kod nas i kod naših komšija, kroz regionalno povezivanje, Berlinsku konferenciju i ono što mi nazivamo mini šengenom", naglasio je.

Prijem povodom Dana Evrope održan je u Skupštini Beograda, 8. maja 2021. Foto: FoNet
Prijem povodom Dana Evrope održan je u Skupštini Beograda, 8. maja 2021. Foto: FoNet

Vučić je naveo da je ohrabren porukama iz nedavnih razgovora sa zvaničnicima EU i da se nada prilici da ih uskoro ponovo ugosti kako bi nastavili razgovore o napretku Srbije, a koji bi trebalo da se pretoči kroz ubrzanje našeg evropskog puta..

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji trka u tome "ko će da kaže da je više za Evropu, a ko će ispod žita da kaže da je manje za Evropu.

"Evropa pripada svima nama koji ne možemo da uzimamo iz Evrope samo ono što nam se sviđa, a da nikako ne prihvatamo ono što nam se ne sviđa", naglasio je Vučić. On je istakao i da je EU najveći donator, najveći investitor i daleko najvažniji trgovinski partner Srbije, i podsetio da je dobijena dodatna podrška infrastrukturnim projektima, pre svega za projekat modernizacije pruge Beograd-Niš-Preševo.

Fabrici: Evropa računa na Srbiju

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici poručio je da Srbija može da računa na Evropu i da Evropa računa na Srbiju.

"Evropska unija je punopravni partner koji radi sa vama na ispunjenju vaše vizije da postanete deo evropske porodice.Vi znate još koliko mnogo napornog posla je pred nama, ali čvrsto stojimo na putu budućnosti Srbije u EU", rekao je Fabrici.

"Znamo da postoje teškoće u vladavini prava, potrebno je normalizovati odnose u dijalogu sa Prištinom, ali znamo da će Srbija imati sposobnost da sve obaveze ispuni", izjavio je Fabrici u Skupštini grada Beograda.

Fabrici je istakao da je EU prvi trgovinski partner Srbije, njen najveći investitor i izvor novih radnih mesta, partner za infrastrukturne projekte, obrazovanje, socijalni razvoj.

Fabrici je rekao da su se pojavili mnogi izazovi, da je "kovid poslednji stres test i da je pored svih teškoća u samo nekoliko meseci Evropa pokazala sposobnost da reaguje".
Prvi put je, kako je naglasio, uspostavljen centralizovani mehanizam za finansiranje, nabavku i distrubuciju hitne medicinske opreme i dve milijarde vakcina. Prema njegovim rečima, EU je izvezla više od 200 miliona doza vakcina u ceo svet, od toga skoro milion u Srbiju.

Svečani prijem u skupštini Beograda organizovala je Delegacija EU u Srbiji a njime je počela proslava ovogodišnjeg Dana Evrope.

XS
SM
MD
LG