Linkovi

Vučić: Vakcinisanima protiv Kovida 19 dodatnih 3.000 dinara pomoći


Arhiva - Predsednik Aleksandar Vučić prima drugu dozu vakcine protiv Kovida 19 u Pukovacu, selu između Niša i Leskovca, u jugoistočnoj Srbiji, 27. aprila 2021. (foto: vucic.rs)
Arhiva - Predsednik Aleksandar Vučić prima drugu dozu vakcine protiv Kovida 19 u Pukovacu, selu između Niša i Leskovca, u jugoistočnoj Srbiji, 27. aprila 2021. (foto: vucic.rs)

Svi građani koji su do sada vakcinisani ili prime bar jednu dozu vakcine protiv korona virusa do 31. maja, dobiće od države dodatnih 3.000 dinara (oko 30 američkih dolara), najavio je u sredu predsednik Srbije Alekandar Vučić.

Preminulo 22, novozaraženih manje od hiljadu i po

U protekla 24 sata, do srede u 15 sati, u Srbiji su od posledica koronavirusa preminule 22 osobe, a potvrđena su 1.402 nova slučaja zaraze od testiranih 12.647, objavljeno je danas na sajtu Covid-19.

On je za TV Pink najavio da će tu odluku Vlada doneti kako bi nagradila ljude koji su "pokazali odgovornost", a da istovremeno podstakne i druge da se vakcinišu, preneo je FoNet.

Ta dodatna pomoć se, bez obzira na najavljenih 50 evra, odnosi i na sve penzionere koji su se vakcinisali ili će to učiniti do kraja maja rekao je Vučić.

On je rekao da država ima novac i jer ima visoku stopu rasta i da je vakcinacija neopohodna kako bi privreda mogla da radi i da ekonomija ne trpi dodatne posledice pandemije.

Sutra sednica Kriznog štaba

Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa trebalo bi da zaseda u čevrtak u 16 sati, potvrđeno je RTS-u.

Prethodno je portal Bizlajf javio da će se, prema nezvaničnim informacijama, raspravljati o radu kafića i restorana, uključujući i rad u zatvorenom prostoru od predstojećeg vikenda.

Tu mogućnost najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom jutrošnjeg gostovanja na televiziji Pink, rekavši da će biti razmotreno i da li da se od 7. maja otvore restorani jer se epidemiološka situacija popravila.

Vučić je dodao kako se nada da će se situacija dodatno popraviti i da će od juna ili jula biti omogućeno organizovanje i venčanja u Srbiji.

Udruženje "Ivent Industrija" Srbije zatražilo je danas od Kriznog štaba i nadležnih državnih organa da se u momentu kada se dozvoli rad restoranima u zatvorenom prostoru dozvoli i organizacija proslava pod uslovima koje je propisao Gradski zavod za javno zdravlje Beograd 24. februara ove godine i dopunio 6. aprila.

U ovom dokumentu u potpunosti su izjednačena pravila ponašanja gostiju kao i mere prevencije i zaštite u klasičnim restoranima i u objektima gde se obavljaju proslave.

"Samim tim, apsolutno je neprihvatljivo da se uz otvaranje restorana, već na ovoj prvoj sednici kriznog štaba, ne odobre i proslave", navodi se u saopštenju predstavnika Udruženja "Ivent industrije" koje je preneo FoNet.

Ističe se da "Ivent Industrija" ne želi više da "bude talac oprečnih mišljenja lekara iz kriznog štaba i nerazumevanja situacije" i ne želi da bude talac selektivnih mera i odluka kojima je nekima rad dozvoljen bez ograničenja, a nekima ni pod najstrožim merama prevencije.

XS
SM
MD
LG