Linkovi

Počelo prijavljivanje vakcinisanih građana za 3.000 dinara


Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu
Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu

Građani Srbije stariji od 16 godina, koji su do 31. maja primili barem jednu dozu vakcine, mogu da se prijave za 3.000 dinara na sajtu Uprave za trezor, preko linka https://pmi.trezor.gov.rs/

Za 3.000 dinara mogu da se prijave i oni građani koji imaju zakazanu vakcinaciju u narednih sedam dana, odlučeno je na sednici Kriznog štaba u ponedeljak.

Prijava je ista kao i za prethodnu pomoć od 30 evra, potrebno je uneti matični broj, broj lične karte i odabrati banku u kojoj će novac biti uplaćen.

Prijave se mogu podneti do 15. juna, a kako je ranije najavljeno, isplate će biti 20. juna.

Kako javlja N1, od ponoći do podneva 1. juna za 3.000 dinara se prijavilo više od 357 hiljada građana koji su vakcinisani.

Kada će biti moguće proslave i festivali?

U Srbiji je, zvanično, registrovano još 230 novozaraženih na 11.421 testirani uzorak. Umrlo je još sedmoro pacijenata. U bolnicama su 594 osobe, a na respiratorima 41.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u Srbiji doneo je odluku u ponedeljak da se dodatno popuste mere, pa je ugostiteljima dozvoljeno da rade do ponoći, bioskopima da poslednju projekciju puste u 23 sata, biće dozvoljeno 200 posetilaca na kongresima.

Ranije je najavljeno da bi od 21. juna mogla da budu organizovana i masovna okupljanja poput proslava i matura, ako se dostigne broj od 50 odsto revakcinisanih punoletnih građana.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je barem jednu dozu vakcine primilo 46,1 odsto, a revakcinisano je 2.035.990 ljudi.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da je "teško odgovoriti na pitanje kada bi mogle da budu dozvoljene svadbe", ali veruje da će situacija biti jasnija sredinom juna.

"Odgovor ne može biti drugačiji od toga da pratimo kretanje novozaraženih. Naše bolnice se prazne, prelaze u normalan rad, znači da smo na dobrom putu. To znači da će nam dve kovid bolnice, Batajnica i Kruševac, primati bolesnike ako se budu pojavili", rekao je Tiodorović za RTS.

Kako u Beogradu ide vakcinacija studenata?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Navodi i da će muzički festivali moći da se organizuju u zavisnosti od toga koliko se mladih bude vakcinisalo.

On je rekao da 20 odsto vakcinisanih u starosnoj grupi od 18 do 35 godina nije dovoljno da bi se dostigao procenat od 50 odsto kompletno vakcinisanog punoletnog stanovništva i pozvao mlade da se vakcinišu.

XS
SM
MD
LG