Linkovi

Brnabić: U Srbiji vakcinisano 45 odsto punoletnih, nije dovoljno za kolektivni imunitet


Arhiva - Premijerka Ana Brnabić prva je primila vakcinu protiv Kovida 19 u Srbiji, 24. decembra 2020.
Arhiva - Premijerka Ana Brnabić prva je primila vakcinu protiv Kovida 19 u Srbiji, 24. decembra 2020.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija stigla do 45 odsto vakcinisanih punoletnih građana, ali da "to nije dovoljno za kolektivni imunitet" i pozvala mlade da se vakcinišu.

Novozaraženih 326, umrlih 12

U Srbiji je u protekla 24 sata, do četvetka u 15 sati, od posledica koronavirusa umrlo 12 osoba, a među 9.986 testiranih uzoraka zabeleženo je novih 326 slučajeva zaraze. Na bolničkom lečenju je 878 pacijenata, a 61 pacijent je na respiratoru.

Ona se, dočekujući u četvrtak avion sa pola miliona doza vakcina kineske kompanije "Sinofarm" u osmom i poslednjem kontingentu vakcina iz Kine, zahvalila Kini toj zemlji što je "u najkraćem roku" uručila četiri miliona doza vakcina i precizirala da je kineska vojska poslala dodatnih 200.000 doza, prenose mediji.

"Mogu reći da je 'Sinofarm' ispoštovao sve ugovorene obaveze i sve poslao u dogovorenom roku. To pokazuje da su Kina i Srbija čelični prijatelji", naglasila je Čen Bo, preneo je RTS.

Epidemilog Branislav Tiodorović najavio je mogućnost ukidanja epidemioloških mera 21. juna, ukoliko bude 60 odsto imunizovanih građana. Međutim, on je upozorio da se to ne dešava toliko brzo kao što se očekivalo.

Svi podaci se kreću u dobrom smeru, ali cilj je da se spustimo ispod 100 infekcija dnevno i približimo broju od 60 do 70 odsto imunizovanih građana, rekao je Tiodorović za RTS.

Kazao je da je "došlo do tendencije značajnog pada novozaraženih", ali da virus i dalje cirkuliše među onima sa slabijim imunitetom.

Ponovio je je lek za to vakcinacija. "Sada je trenutak da se pojača rad na vakcinaciji, da se obuhvati što veći broj mladih i sredovečnih za što kraće vreme i, sa druge strane, da sve mere sprovodimo što jednostavnije kako bismo se pripremili za normalin život u naredna dva-tri meseca", navodi Tiodorović.

XS
SM
MD
LG