Linkovi

U Beogradu skoro 40 odsto revakcinisanih, slab odziv među mladima


Beogradski sajam je jedan od najvećih punktova za masovnu vakcinaciju i građani su tu dolazili i bez poziva
Beogradski sajam je jedan od najvećih punktova za masovnu vakcinaciju i građani su tu dolazili i bez poziva

U Srbiji je, prema poslednjem zvaničnom preseku, registrovano 550 novozaraženih koronavirusom na 10.062 testirana uzorka. Preminulo je 17 osoba. Na bolničkom lečenju je 2.008 pacijenata, a na respiratorima njih 70.

Prema zvaničnim podacima, dato je 4.184.634 doza vakcina, od čega je 1.845.829 revakcinacija.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će u petak početi i kampanja promocije vakcine među mladima od 16 do 25 godina koji se ne odazivaju u velikom broju za vakcinaciju.

Ona je objasnila da sve više mladih ljudi završava u bolnicama i da je zato važno da se vakciniše i taj deo populacije, dok je istakla da su stariji od 64 godne "skoro u poptunosti zaštićeni vakcinama".

Brnabić je rekla da je na nivou cele zemlje odziv za vakcinaciju oko 44 odsto, a da je najlošiji odziv i dalje u Tutinu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je na Fejsbuku da su u glavnom gradu vakcinisane 663.402 punoletne osobe, odnosno 47,7 odsto punoletnog stanovištva.

Revakcinisano je 39,2 odsto punoletnih, odnosno 545.769 građana, piše Vesić i konstatuje da "Beograd pobeđuje".

Popović: Uskoro Spunjik V sa Torlaka

U Srbiji bi uskoro mogle da se nađu i ruske vakcine Sputnjik V proizvedene na institutu Torlak, najavio je ministar bez portfelja Nenad Popović.

On je za RTS rekao da će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu i objasnio da će u Torlak stići supstanca za vakcinu iz Rusije koja će biti iskorišćena za proizvodnju, pa se prve doze vakcina iz tog instituta očekuju za 15 do 20 dana.

Ruski institut Gamalej je prethodno potvrdio kvalitet vakcine protiv Kovida 19 proizvedene na Torlaku, a Popović kaže da je "utvrđeno da je sve isto kao da se vakcina proizvodi u Rusiji".

Ministar bez portfelja je rekao da bi na Torlaku trebalo da bude proizvedeno oko 100 hiljada vakcina, a da se očekuje da se od naredne godine u Srbiji odvija "pun ciklus" proizvodnje, odnosno da Torlak sam proizvodi supstancu, a ne da je dobija iz Rusije.

XS
SM
MD
LG