Linkovi

Kovid 19 u Srbiji: Dalji pad broja novobolelih, vakcinacija se "utrostručila" zbog novca


Arhiva - Medicinska sestra uzima pripremljene doze vakcine protiv Kovida 19 proizvođača Astra Zeneka, u centru za vakcinaciju u Barseloni, Španija, 26. aprila 2021.
Arhiva - Medicinska sestra uzima pripremljene doze vakcine protiv Kovida 19 proizvođača Astra Zeneka, u centru za vakcinaciju u Barseloni, Španija, 26. aprila 2021.

U protekla 24 sata, do četvrtka u 15 sati, u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo 18 osoba, a među 12.089 testiranih registrovan je 901 nov slučaj zaraze, objavilo je danas Ministarstvo zdravlja na portalu covid19.rs.

Hospitalizovano je 3.311 ljudi, a na respiratorima je 98 pacijenata. Ukupan broj žrtava korone povećan je na 6.629, a registrovano je 704.398 obolelih. Stopa smrtnosti je 0,94 odsto, a od izbijanja epidemije testirano je ukupno 3.977.053 uzoraka.

Imunolog Dušan Popadić rekao je za RTS da se o kolektivnom imunitetu može govoriti kada 95 odsto stanovništva bude zaštićeno, a to je moguće do jeseni ukoliko se se ne uspori imunizacija.

Popadić je rekao da se u poslednjih nekoliko dana broj novih slučajeva kreće oko 1.000 što je, smatra, bolje nego prethodnih nedelja, ali ne još dovoljno dobro.

"Ne treba da se opuštamo, mislim na svakog pojedinca, svi treba da se pridržavaju propisanih mera – u zatvorenom prostoru s maskom, bez obzira na vakcinu", istakao je imunolog.

Vučić: Utrostručen broj dnevnih vakcinacija nakon najavljene novčane pomoći

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se odziv na vakcinaciju utrostručio od kada je najavljeno da će vakcinisani imati pravo na pomoć od 3.000 dinara.

Bilo je 8-9 hiljada dnevno, sada imamo 23,24 hiljade - to je jedan novi grad vakcinisan svakoga dana, tako zaustavljamo bolest, rekao je on, prenosi FoNet.

"Obezbedili smo vakcine, dali smo ih i regionu i mislim da ljudi u Srbiji zaslužuju odgovorno ponašanje svih građana. Najvažnije je da radimo na vakcinaciji, da bi dobro išla ekonomija", rekao je Vučić, koji je tokom obilaska punkta u kasarni "Dedinje" od nadležnih čuo da se vojnici, zaposleni u ministarstvu odbrane i njihove porodice najviše interesuju za kinesku vakcinu Sinofarm, a najmanje za Astra Zeneka vakcinu.

Tom prilikom skrenuo je pažnju na "milon najčudnijih teorija zavere" koje kolaju u javnosti i ocenio da se "strašna kampanja" vodi protiv vakcine Astra Zeneka.

Na pitanje novinara zašto će Centar za sekvenciranje genoma biti izgrađen po hitnom postupku, bez javnog tendera, sa kineskim partnerima, Vučić je odgovorio da "mi nemamo 'nou hau', ne znamo sami to da radimo" i da to "moramo da naučimo" od kineskog Bejžing genomiks institjut (BGI), a "da nam niko drugi nije ni ponudio da to radimo zajedno".

Rekao je i da smo "napravili neke tehničke greške" oko proizvodnje vakcina i da ćemo zato da kasnimo "mesec, dva ili tri", da bi potom konstatovao "da je to život" i da se to dešava kada radite nešto što nikada niste radili.

"Na kraju ćemo da uradimo fabriku vakcina i svega drugog", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG