Linkovi

Kovid 19 u Srbiji: Krizni štab ublažio mere, Kon upozorava da maske i distanca ostaju


Arhiva - Ljudi, sa maskama na licu, čekaju u redu za dobijanje vakcine protiv Kovida 19 proizvođača AstraZeneka, na Beogradskom sajmu, u Beogradu, 27. marta 2021. (Foto: AP, Darko Vojinović)
Arhiva - Ljudi, sa maskama na licu, čekaju u redu za dobijanje vakcine protiv Kovida 19 proizvođača AstraZeneka, na Beogradskom sajmu, u Beogradu, 27. marta 2021. (Foto: AP, Darko Vojinović)

Krizni štab za borbu protiv pandemije koronavirusa odlučio je u ponedeljak da ugostiteljski objekti modu da rade do ponoći, poslednje bioskopske projekcije da počnu u 23:00 sata, a kongresi i naučni skupovi da mogu da se održavaju sa do 200 učesnika, izjavila je članica tog tela Darija Kisić Tepavčević.

Preminulo 11, novozaražeih 248

U poslednja 24 sata, do ponedeljka u 15 sati, u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo 11 ljudi, registrovano je 248 novih slučajeva od testiranih 8.684 ljudi.

Kisić je, odgovarajući na pitanje novinara o tome kako je, uprkos merama zabrane masovnih okupljanja, mogla da se održi košarkaška utakmica Crvena zvezda - Budućnost, uz prisustvo više hiljada navijača u dvorani, rekla da je to što se desilo neodgovorno, nedopustvo i tužno, ali je izbegla da odgovori ko je to dozvolio i zašto policija nije reagovala, preneo je FoNet.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je današnja odluka Kriznog štaba još jedan bitan korak napred ka normalizaciji funkcionisanja ugostiteljsko-turističkog sektora.

"Apelujem pre svega na mlade ljude kojima će najviše značiti produžavanje radnog vremena u ugostiteljstvu da se vakcinišu u što većem broju jer je imunizacija ključna da bi se zadao konačan udarac pandemiji", istakla je Matić.

Kon: Stabilna situacija, ali maske i distanca ostaju

Ranije danas, pre sednice Štaba, član tog tela, epidemiolog Predrag Kon rekao je da se Srbija nalazi u stabilnijoj epidemiološkoj situaciji, da će biti popuštanja mera ako se nastavi ovakva situacija, ali da se i dalje moraju nosti maske i održavati distance.

Svi pokazatelji su tu, jasno je da nekog popuštanja mora biti i nadalje će biti ako se nastavi ovakva situacija, odnosno poboljšanje. Sada smo u stabilnijoj situaciji, činjenica je da je virus još sa nama i da se pomerio ka mlađem uzrastu, dok se u ukupnoj populaciji broj smanjuje, rekao je Kon za TV Pink, prenosi FoNet.

Taj dodatni oprez koji se može meriti još nedeljama da nam se ne bi desilo iznenađenje, ne kakva smo imali, ali nikakva iznenađenja nisu potrebna, objasnio je on.

Podsećajući na prošlo leto, kada je ponovo došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, Kon je rekao da je situacija potpuno drugačija, tada smo imali sve osetljive ljude, nisu preležali, nisu imali antitela, ni imunitet. Sada je ta situacija drugačija.

Prošlo je 10 meseci od tada, sve vreme je virus bio aktivan. Imamo imunizaciju koja je sada dosegla neke procente koje više ne možemo da zanemarujemo. Povećan je kolektivni imunitet, ne može da se očekuje kao što se desilo prošlog leta, Taman da ne znam koliko budemo popušteni i opušteni, ali je svejedno bilo kakva proslava potpuno besmislena da se završi sa zaražavanjem i to treba imati na umu, naglasio je Kon.

Mi još nemamo taj model za potpuno popuštanje mera, ali kada budemo imali 35 novozaraženih prosečno na dnevnom nivou i da bude ispod jedan odsto svih testiranih tada se prekida sa svim merama. Do tada mora da se razmišlja o maskama i o distanci, naglasio je on.

Na pitanje da li je poslednja mera koja će biti ukinuta skidanje maske, kao i da li je bezbedno da sada sedi za stolom u studiju bez maske gde su svi vakcinisani, Kon je tada masku i skinuo. Evo, mogu da je skinem, rekao je.

Postoje teoretske mogućnosti koje se smanjuju i zavisi do pristutva virusa. Vakcinisani ljudi će slobodnije da se ponašaju i preporuka za sve na otvorenom je maska, ali to će se menjati. Ne smem da izlazim sa ličnim stavom šta sve treba jer treba svi da se dogovorimo, jer Krizni štab mora da ima jasne kriterijume, rekao je Kon.

Nalazimo se u uslovnom, delimičnom popuštanju. Moramo da imamo neke kriterijume, potpuno popuštanje je nešto što nosi rizik i treba da ga dovedemo dotle da je mali toliko da postane besmislen. Ispod 35 novozaraženih prosečno na dnevnom nivou je besmisleno, rekao je Kon.

Molim mlađe, to je poziv za njih. Ako dođemo između 60 i 70 odsto vakcinisanih mi smo završili sa epidemijom. Kao epidemiolog imam hrabrosti da to otvoreno kažem. Da bacim diplomu i sve ono što sam učio do tada ako ne bude tako, zaključio je Kon.

Počinje prijavljivanje vakcinisanih 3.000 dinara, traje do 15. juna

inistarstvo finansija Srbije saopštilo je danas da od ponoći, 1. juna, počinje prijava za 3.000 dinara (oko 25 evra) za građane Srbije koji su vakcinisani makar jednom dozom vakcine do 31. maja, odnosno zaključno sa današnjim danom, na sajtu pmi.trezor.gov.rs.

Prema Uredbi o podsticajnim merama za imunizaciju i sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19, za pomoć se mogu prijaviti svi državljani Srbije stariji od 16 godina, koji su na teritoriji Republike, zaključno sa 31. majem, primili makar jednu dozu vakcine, čiju je bezbednost, efikasnost i kvalitet potvrdila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije i izdala dozvolu za upotrebu leka.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će prijava za 3.000 dinara biti jednostavna, ista kao što je to bio slučaj kada su se građani prijavljivali za 30+30 evra, odnosno biće potrebno da se unese matični broj, broj važeće lične karte i da se izabere banka u kojoj želite da vam se uplati novac.

Mali je napomenuo da se za ovu meru podrške vakcinisanim građanima penzioneri ne prijavljuju, dok za lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija prijavu podnosi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, saopštilo je Ministarstvo.

Korona menja statistiku u turizmu

U Srbiji je u aprilu ove godine bilo 2078,2 odsto više turista nego prethodne godine i 857 odsto više noćenja nego istog meseca prethodne godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku, poredeći razdoblja koja su zbog pandemije korona virusa bitno uticala i na statistiku u turizmu.

U saopštenju se navodi da je u aprilu ove godine u odnosu na april 2020. godine broj noćenja domaćih turista veći za 861 odsto, a broj noćenja stranih turista za 846,8 odsto. U aprlu ove godine bilo je 541.570 dolazaka, a godinu dana pre toga 137.073 dolaska, dok je ove godine zabeleženo 1.740.796 noćenja u odnosu na isti mesec prethodne godine kad je bilo 398.628 noćenja.

Prvi slučaj korona virusa u Srbiji registrovan je 6. marta 2020. godine, a vanredno stanje u celoj zemlji proglašeno je nekoliko dana kasnije - 15. marta, a iste večeri zatvorene su državne granice i uveden poseban režim ulaska u zemlju. Na dan uvođenja vanrednogh stanja u Srbiji je, po zvaničnim podacima, na celoj teritoriji bilo registrovano 48 zaraženih korona virusom, preneo je FoNet.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG