Linkovi

Od 14. maja građani Srbije mogu u Tursku sa potvrdom o vakcinaciji, bez PCR testa


Vakcinacija građana Srbije na Beogradskom sajmu
Vakcinacija građana Srbije na Beogradskom sajmu

U Srbiji je, prema poslednjem zvaničnom preseku, zabeleženo 1.046 novozaraženih koronavirusom na 12.405 testiranih uzoraka. Umrlo je 17 ljudi. Na bolničkom lečenju su 3.492 osobe, a na respiratorima 104 pacijenta.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović izjavio je da broj novoobolelih od koronavirusa značajno opada i da će iz Kovid sistema izlaze KBC Zvezdara, bolnica Dragiša Mišović, bolnica u Mladenovcu, prenosi Fonet.

Stevanović je kazao da sve to govori da se "situacija prilično smiruje", ali je upozorio da i pored toga ne može da se kaže da je priča završena i sve zavisi od ponašanja građana.

I Turska priznaje srpske potrvde o vakcinaciji

Vlada Srbije je na današnjoj sednici potvrdila dogovor sa Turskom o uzajamnom priznavanju sertifikata o vakcinaciji, pa će građani obe zemlje moći da putuju tako od 14. maja, saopšteno je iz Vlade.

Oni koji imaju zvaničnu potvrdu o vakcinaciji ne moraju u karantin, niti im treba PCR test.

Mlađi od 18 godina koji nisu vakcinisani, mogu da uđu na teritoriju obe zemlje bez testa i karantina u pratnji članova porodice koji su vakcinisani. Srbija i Turska takođe će priznavati sertifikate o imunitetu onih koji su preležali Kovid.

Gde će građani Srbije letovati ove godine?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Od danas digitalna potvrda o vakcinaciji i testovima na Kovid 19

Građanima je preko portala e-uprave od srede dostupan i Digitalni zeleni serfitikat, odnosno potvrda o vakcinaciji i rezultatima testiranja na Kovid 19.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na portalu e-uprava, a nakon prijave i odabira usluge "Digitalni zeleni sertifikat" prikazuje se opcija "pokreni uslugu". Nakon pokretanja te opcije građani treba da provere svoje podatke, potvrde i-mejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stići će na odabrani i-mejl, prenosi Fonet.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobija se nekoliko statusa, a u slučaju vakcinacije zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine Astra-Zeneka.

Za rezultate PCR i antigenskog testa pojavi se zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni, a za rezultat serološkog testa zelena boja ako je urađen u poslednjih šest meseci za nevakcinisane, odnosno dva meseca za vakcinisane i ukoliko je IgG parametar pozitivan, navedeno je u saopštenju.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je dato 3.826.563 doze vakcina, a revakcinisano je 1.657.223 ljudi.

Trećini zaposlenih ugroženo mentalno zdravlje tokom pandemije

Svakom trećem zaposlenom u Srbiji je tokom pandemije bilo ugroženo mentalno zdravlje, a posledice koronavirusa su najviše traga ostavile na psihi žena i zaposlenih između 35 i 50 godina starosti, pokazalo je istraživanje Saveza samostalnih sindikata Srbije, prenosi Fonet.

Pandemija je doprinela i dodatnom stresu na radu, koji prijavljuje čak 63 odsto zaposlenih, kao i kod svakog trećeg na kojeg su negativno uticale promene u načinu rada i radnoj atmosferi.

Kako se navodi, istraživanje je urađeno na uzorku od 610 ispitanika iz gotovo svih većih mesta i gradova Srbije, a uzorak je uključivao ispitanike oba pola iz javnog i privatnog sektora, s tim što je većina bila iz javnog sektora.

Od fizičkih i psihičkih tegoba, u poslednjih godinu dana glavobolju je imalo 51 odsto ispitanika, nesanicu 48 odsto, gubitak težine 10 odsto, osećaj izolovanosti od drugih 53, nemiran san 47, napade anksioznosti 25, usamljenost 35, tugu 43, depresiju 30, osećanje manje vrednosti 23, stalni osećaj nervoze i napetosti 48 i osećanje krivice 20 odsto.

Kada je u pitanju kvalitet života, više od polovine ispitanika, među kojima su većinom žene, izjavljuje da su nezadovoljni, dok je većina ispitanika zadovoljna odnosima sa ukućanima za vreme pandemije.

Svaki drugi ispitanik kaže da poslodavci nisu preduzeli nikakve korake u pružanju podrške radnicima koji imaju probleme sa psihičkim zdravljem.

Polazne pretpostavke vezane za finansijsku nesigurnost, smanjenje plata i broja zaposlenih, strah od gubitka posla i gašenje radnih mesta, za koje se očekovalo da će biti glavni uzročnici negativnog uticaja na psihičko zdravlje, pokazali su se manje bitnim u odnosu na stres izazvan izmenjenim uslovima rada, strahom od zaraze, neizvesnosti i socijalne izolacije, prenosi Fonet.

XS
SM
MD
LG