Linkovi

Kon o Kovidu 19 u Srbiji: Opadanje broja novozaraženih dobra vest


Epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za štampu kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, u Beogradu, 3. aprila 2020.
Epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za štampu kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, u Beogradu, 3. aprila 2020.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u ponedeljak da je opadanje broja novozaraženih koronavirusom dobra vest, ali da očekuju da će se taj pad malo usporiti.

Preminulo 23, novozaraženih 1.249

U poslednja 24 sata, do ponedeljka u 15 sati, u Srbiji su od posledica koronavirusa preminule 23 osobe, a od 6.271 obrađenog testa 1.249 je bilo pozitivno, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

On je za TV Prva rekao da ne misli da će praznici uticati na dalji tok epidemije, prenosi FoNet.

Kon je rekao da je zadovoljan vakcinacijom u Srbiji, a posebno u Beogradu, jer je u glavnom gradu vakcinisano više od 43 odsto punoletnog stanovništva.

"Moram da kažem da se mi nalazimo u trenutku, koji je bukvalno dobitni trenutak, to je trenutak kada aktivnost virusa pada, čak i u gradovima pada, i to je povoljno za vakcinaciju, posebno za vakcinaciju mlađih ljudi, koji su 'motor' prenošenja", rekao je Kon.

Govoreći o vakcinaciju trudnica, on je naveo da je još rano pričati o tome, jer takvih slučajeva praktično da nema.

"Mi sada tek imamo prva istraživanja koja se po tom pitanju tek pojavljuju. Strukovna udruženja su jasno dala preporuke za vakcinaciju", rekao je Kon i dodao da vakcina ne samo da štiti trudinice od ove bolesti, već i dete. "Mi znamo da je vrlo mala verovatnoća da se virus prenese na dete, međutim bilo je slučajeva zaražavanja dece tokom trudnoće", ukazao je Kon.

Drugu dozu vakcine dobilo preko milion i po ljudi, vakcinisamo više od 3,5 miliona

Do 3. maja u Srbiji je upotrebljena ukupno 3.567.751 doza vakcina protiv korona virusa, a obe doze do sada je primilo 1.531.980 građana, objavila je danas Radio-televizija Srbije.

Kampanja masovne imunizacije počela je 24. decembra prošle godine, a zdravsstveni istem Srbije koristi četiri vakcine- Fajzer/BajoNTek, Sputnjik V, AstraZeneku, i kineski Sinopharm, kojeg je ukupno i najviše među dosad isporučenim i datim dozama.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG