Linkovi

Kovid 19 u Srbiji: Samo 391 novozaraženi, zatvara se beogradska arena


Arhiva, ilustracija - Vakcinacija protiv Kovida 19.
Arhiva, ilustracija - Vakcinacija protiv Kovida 19.

U poslednja 24 sata, do petka u 15 sati, u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo 13 osoba, a od 9.928 urađenih tesova 391 je bio pozitivan, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na bolničkom lečenju trenutno je 1.879 pacijenata, od čega je 67 na respiratoru. Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 709.269 obolelih od korone, a preminule su 6.752 osobe. Testirana je 4.061.461‬ osoba.

Poslednji pacijenti napuštaju privremenu kovid bolnicu u beogradskoj Štark areni, koja se na osnovu odluke Vlade od 14. maja zatvara, rekao je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za Studio B, preneo je Beoinfo.

Može li najava otvaranja muzičkih festivala da motiviše mlade da se vakcinišu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Od poslednjih 49 pacijenata koji su ostali u privremenoj bolnici u Štark areni, njih 13 će biti prebačeno u kovid bolnicu u Batajnici, a ostali će biti pušteni kućama jer su izlečeni, rekao je Vesić i dodao da će posle toga privremena kovid bolnica u Areni biti zatvorena.

Vesić je naveo da je kroz Štark arenu, koja ima 510 postelja, prošlo 4.970 pacijenta i 450 u prvoj turi i da su se dogodila četiri smrtna slučaja.

On je rekao da je u Beogradu vakcinisano oko 48 odsto stanovništva, a revakcinisano skoro 40 odsto, dodavši da će Arena veoma brzo ponovo postati mesto na kome će se odigravati sportske utakmice i organizovati koncerti, preneo je FoNet.

Direktorka kovid bolnice Batajnica Tatjana Adžić Vukičević izjavila je za RTS da su u toj bolnici 302 pacijenta, u intenzivnoj nezi je 35 njih, dok je intubirano 26 pacijenata.

Adžić Vukuičvić je rekla da je 265 pacijenata u poluintenzivnoj nezi, kao i da su u toku proteklog dana i noći imali 26 prijema i 40 otpusta.

Mogu da kažem da se vidi svetlo na kraju tunela, naglasila je ona i istakla da je primetno proteklih šest, sedam dana da je više mlađih pacijenata, od 40 do 50 godina života.

Verovatno zbog slabijeg odziva te starosne grupe za vakcinaciju, rekla je Adžić Vukičević, koja je dodala da je klinička slika slična onoj u martu.

Vojni sindikat traži da se prestane sa "prisilnom vakcinacijom" vojske

Vojni sindikat Srbije zatražio je danas hitnu rekaciju Višeg javnog tužilašvta u Beogradu kako bi se sprečila "prisilna vakcinacija" pripadnika Vojske Srbije, koja se po naređenju načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića neprekidno sporovodi od 17. maja.

Sindikat je u saopštenju naveo da je tužilaštvu uputio urgenciju i zahtev za hitno postupanje u kome traži hitnu reakciju po prijavi koju je protiv Mojsilovića podneo 17. maja i "momentalno sprečavanje prisilne vakcinacije".

Dodaje se da su pripadnici Vojske jutros obavestili Sindikat da se u jedinicama u Somboru, Zaječaru, Požarevcu, Užicu i drugim mestima u Srbiji i pored saopštenja zaštitnika građana da vakcinacija može da bude samo afirmativna, a nikako prisila i uslovljena sankcijama, i "dalje obavlja prisilna vakcinacija profesionalnih pripadnika VS". Navodi se i da se oni koji iz ličnih razloga ne žele da se vakcinišu zlostavljaju, kažnjavaju i diskriminišu na različite načine.

Vojni sindikat je naglasio da podržava i pozdravlja napore države da omogući masovnu imunizaciju stanovništava i više puta je pozvao svoje članove i pripadnike Vojske da se vakcinišu, ali pored toga smatra da niko ni pod kojim uslovima ne sme da dovede u pitanje ili grubo ugrozi osnovna ljudska prava, preneo je FoNet.

XS
SM
MD
LG