Linkovi

Krizni štab: Ugostiteljski objekti od 7. maja mogu da rade i u zatvorenom


Osim u baštama kafića,moći će da se sedi i unutra od 7. maja

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa odlučio je posle sednice da ugostiteljski objekti mogu od 7. maja da rade i unutra sa 50 odsto kapaciteta i bez muzike uživo i sa razglasa, uz poštovanje epidemioloških mera, rekao je posle sednice epidemiolog Branislav Tiodorović.

Naglasio je da je i dalje važno držati fizičku distancu i da razmak između gostiju mora da bude 1,5 do 2 metra.

Na pitanje kako će se rešiti rad noćnih klubova u zatvorenom koji više od godinu dana ne rade, Tiodorović je rekao da su klubovi napravili veliki problem kada su radili letos jer je došlo do velikog skoka broja obolelih.

"Sačekaćemo malo i morati da procenimo, ali kada budemo imali manje od 100 novozaraženih, onda možemo da pustimo da sve manje više normalno funkcioniše. Ili kada vakcinišemo 60 do 70 odsto populacije, onda možemo da se vratimo normalnom životu", rekao je Tiodorović.

U Srbiji je, prema poslednjem zvaninčnom preseku, registrovano 1.366 novozaraženih koronavirusom na 12.869 testiranih uzoraka. Umrla je 21 osoba.

U bolnici je 3.998 pacijenata, a na respiratorima 138 osoba.

Vakcinacija u Ušću uz poklon vaučere za šoping

U Tržnom centru Ušće u Beogradu počela je vakcinacija građana bez zakazivanja, a prvih 100 građana koji prime vakcinu dobiće vaučere od 3.000 dinara za kupovinu u tržnom centru, prenosi Fonet.

Kako javlja N1, zbog toga su od 8 ujutru formirani veliki redovi.

Najavljeno je da će i prvih 50 građana koji dođu na vakcinaciju u petak i subotu dobiti poklon vaučere. Danas se u Ušću vakcinisala i pevačica Jelena Karleuša.

Vakcinacija je takođe moguća u tržnom centru Promenada u Novom Sadu.

Prema dostupnim podacima, u Srbiji je ukupno dato 3.526.876 doza vakcina, dok je revakcinisano 1.498.386 ljudi.

U Beogradu, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, revakcininsno je 35 odsto punoletnih građana, a vakcinu je primilo 43,7 odsto stanovnika.

Počela isplata pomoći za penzionere

Isplata prvih 30 evra državne pomoći penzionerima počela je u četvrtak, a kako je najavljeno, posle njih novac će dobiti i korisnici socijalne pomoći.

Ostalim građanima će prvih 30 evra početi da se isplaćuje 12. maja a očekuje se da će svi novac dobiti do 20. maja.

Drugih 30 evra građanima sleduje u novembru, dok će penzioneri u septembru dobiti po još 50 evra.

Kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, oni koji su vakcinisani do 31. maja barem jednom dozom vakcine, od države će dobiti još 3.000 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da prijava za taj novac počinje 1. juna i traje do 15., isplate će biti do 20. juna.

XS
SM
MD
LG