Linkovi

Korona u regionu: Ni vikend ne donosi značajnije olakšanje


Arhiva, ilustracija - Medicinski radnici u odeljenju za zbrinjanje obolelih od Kovida 19, u bolnici u Madridu, Španija, 30. oktobra 2020.
Arhiva, ilustracija - Medicinski radnici u odeljenju za zbrinjanje obolelih od Kovida 19, u bolnici u Madridu, Španija, 30. oktobra 2020.

Brojevi novozaraženih koronavirusom u regionu i ovog vikenda su veoma visoki i beleže nove rekorde.

U Srbiji je u prethodna 24 sata, do nedelje u 15 sati, registrovano još 1.449 slučaja Kovida 19 od ukupno 6.539 testiranih osoba, a šest osoba je preminulo, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Na bolničkom lečenju je 1.196 osoba, a na respiratorima 52 pacijenta. U Srbiji je od početka epidemije testirano ukupno 1.345.170 osoba, registrovano je 48.403 potvrđena slučaja Kovid -19, a preminulo je 826 osoba.

U Hrvatskoj situacija gora - u poslednja 24 sata, do nedelje izjutra, zabeleženo je 2.179 novih slučaja, a umrlo je 16 osoba, dok je na bolničkom lečenju 1.097 pacijenata, od čega 81 na respiratoru, saopštio je danas Nacionalni štab Civilne zaštite.

U Bosni i Hercegovini je u poslednja 24 sata testirano 2.925 uzoraka na korona virus, a potvrđeno je novih 1.411 slučajeva. što je danas manje novozaraženih u poređenju sa podacima zabaleženim u subotu, kada je registrovano 1.955 pozitivnih, ali i testiranih 4.018.

Međutim, u toj državi, dežurno osoblje Kovid odeljenja Univerzitetskog kliničkog centra Repulike Srpke uputilo je dramatično saopštenje u kojem doslovno preklinje i moli građane da maksimalne primenjuju mere zaštite od korona virusa.

Zdravstveno osoblje svih Kovid odeljenja je na izmaku snage i ovakav tempo pregleda i prijema pacijenata neće se moći dugo da izdrži, prenosi FoNet.

"U proteklih nekoliko dana pregledano je više od 1.000 pacijenata, hospitalizovano je više od 320 novih pacijenata što je pravi stampedo u osmom mesecu trajanja pandemije, tako da je sva energija radnika iscrpljenja ili na izmaku", saopšteno je uz upozorenje da, ako se trend nastavi, ni najbolje opremljene prostorije i najodgovorniji ljudi neće moći da "spreče katastrofu veloikih razmera". Stoga se poziva na strogo poštovanje propisanih mera.

U Republici Srpskoj u poslednja 24 sata je testirano 1.078 laboratorijskih uzoraka, a korona virus je potvršne kod 582 osobe. Poređenja radi, ji subotu su u RS registrovana 842 slučaja nakon testiranje 1.674 laboratorijska uzorka.

U Sloveniji je danas registrovano 25 smrtnih slučajeva i 1.342 novozaraženih korona virusom saopštila je Vlada Slovenije.

U subotu su od 4.807 testova potvrđene 1.342 infekcije novim korona virusom, naveo je kaci, prenosi agencija STA. Sa manjim brojem testova, opao je i broj novih infekcija.

Radovanović: Dalji rast broja zaraženih, biće ih sve više

"Očekuje se dalji porast broja građana pozitivnih na koronavirus i biće ih sve više. Taj rast ići će tamo negde do kraja novembra ili do decembra. Kada će dostići vrhunac - ne znam, ali tako nam je suđeno. Da smo se malo bolje čuvali, a tu mislim na Krizni štab, bilo bi manje obolelih i taj talas bismo mnogo razvukli", izjavio je epidemiolog dr Zoran Radovanović u nedelju.

“Prvo, nismo štitili granice, mnoge moje kolege su se žalile da ih niko na granici nije pitao odakle dolaze, a stizali su uglavnom iz Crne Gore i Hrvatske koje imaju mnogo zaraženih”, ukazuje dr Radovanović za poral Nova.rs.

Dalje, nismo dovoljno testirali ljude, iako je i SZO mesecima isticala da je najvažnije "testirati, testirati, testirati", dodao je on.

“Treba testirati, otkrivati zaražene, pa onda ih pitati za kontakte, pa testirati kontakte, da se epidemija suzbije, zna se da ne može potpuno da se eliminiše, ali da se smanje udari – to može. Ali, mi ni to nismo dovoljno radili. Nismo imali ni dovoljno testova. Zato je sada ovakva situacija – neminovna”, navodi dr Radovanović.

Sada već ulazimo u četvrtu fazu – takozvani “community transmission” (prenošenje unutar zajednice), rekao je on.

"To znači da je sada toliko izvora zaraze da ne možete da otkrijete gde se neko zarazio. Sada je i mnogo manji efekat testiranja kontakata", ukazuje dr Radovanović.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG