Linkovi

Moguće novo zatvaranje u Britaniji, pooštrene mere u Belgiji


Znak za pešake u Londonu
Znak za pešake u Londonu

Britanski premijer Boris Džonson razmatra da uvede jednomesečno zatvaranje u toj zemlji posle upozorenja stručnjaka da će se koronavirus širiti više nego u najgorim projekcijama, rekao je neimenovani vladin zvaničnik.

Virus se brzo širi u svim delovima Britanije koja ima najveću stopu smrtnosti u celoj Evropi sa 46.299 umrlih od kovida 19.

O novim merama se i dalje raspravlja i nije doneta konačna odluka, ali se očekuje da premijer Boris Džonson u ponedeljak javnosti predstavi nove mere koje podrazumevaju da samo prodavnice hrane, škole, vrtići i univerziteti ostaju otvoreni.

Iz kancelarije premijera nije bilo zvanične potvrde, ali kako navodi Rojters, ovakve naznake predstavljaju veliku promenu u politici Džonsona koji je želeo da izbegne zatvaranje i naredio uvođenje drugih mera predostrožnosti-

Ali, naučnici u vladi su upozorili da će se virus nekontrolisano širiti ako se nešto ne preduzme i da će biti prevaziđen i najgori scenario sa 80 hiljada mrtvih.

Član Naučne savetodavne grupe vlade Kalum Sempl je rekao za BBC da infkecija sada napada sve starosne grupe i da je u toku drugi talas pandemije.

Trenutne najstrože restrikcije u Britaniji podrazumevaju zabranu sretanja ljudi iz različitih domaćinstava, zatvaranje barova i pabova, zabranu venčanja i izbegavanje putovanja.

Belgija pod strožim restrikcijama

Belgija ima najveći broj zaraženih koronavirusom u Evropi, pa su u toj zemlji pooštrene restrikcije. Od ponedeljka će, na šest nedelja, biti zatvoreni frizerski saloni i ostali objekti koji nisu od suštinskog značaja za život. Školski raspust je produžen za nedelju dana.

Premijer Aleksander de Kro rekao je da su nove mere neophodne kako bi zdravstveni sistem izdržao optereženje.

"Ove mere su nam poslednja šansa".

Ipak, premijer Belgije nije odlučio da uvede poptuno zatvaranje poput onog na proleće, iako je broj obolelih 1.600 na 100 hiljada stanovnika, što je duplo više od Francuske. Stopa smrtnosti je takođe među najvećima u Evropi.

U Belgiji su već zatvoreni restorani, barovi, teretane i uveden je noći policijski čas.

Nemačka i Francuska su takođe najavile pooštravanje restrikcija i zatvaranje, kao i zabranu kretanja.

XS
SM
MD
LG