Linkovi

Rekordnih 1.384 novozaraženih u Srbiji, umrlo šestoro


Pacijent na intenzivnoj nezi u Kliničkom centru Vojvodine

U protekla 24 sata u Srbiji je registrovan do sada najveći broj novozaraženih koronavirusom - 1.384 na 9.457 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci sa sajta covid19.

Umrlo je šest osoba, pa je ukupan broj preminulih skočio na 809.

Broj hospitalizovanih porastao je na 1.012, dok je na respiratorima sve veći broj pacijenata - zaključno sa četvrtkom 44.

Ujedinjeni protiv Kovida: Ima uslova da se proglasi vanredna situacija

Udruženje medicinskih radnika Ujedinjeni protiv Kovida ocenilo je u saopštenju da u Srbiji postoje uslovi za proglašenje vanredne sitaucije zbog epidemije koronavirusa u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama.

U ovom udruženju navode da taj zakon propisuje koji organi su nadležni u slučaju epidemije, te tvrde da među njima nije i Krizni štab čije delovanje smatraju nelegalnim i nelegitimnim.

"Borbu protiv jedne ovakve epidemije, umesto da vode legalni organi: Komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, Zavod za javno zdravlje i ministar zdravlja, u našoj državi vodi zakonski nepostojeći organ koji se naziva Krizni štab. Da stvar bude još lošija, taj nepostojeći organ, kao što rekosmo, ima svoj medicinski i politički deo. Još je očiglednije, bar je to tako bilo u periodu od početka maja do kraja juna 2020. godine, prednost ima politički deo tog organa", navodi se u saopštenju.

Ujedinjeni protiv kovida ocenjuju da putem nadležnih organa u slučaju vanredne situacije država može zabraniti javna okupljanja, ograničiti kretanje stanovništva u područjima zahvaćenim vanrednom situacijom, narediti karantin i izolaciju, i podsećaju da su ministarstvu zdravlja pre mesec dana uputili predlog za upravljanje krizom na koji niko nije odgovorio.

Bez obzira na rast broja zaraženih, nadležni poručuju da neće biti novih restrikcija.

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon je izjavio da se on ne zalaže za uvođenje vanrednog stanja zbog povećanja broja zaraženih, već da je potrebno poštovati propisane mere poput nošenja maske.

Maske su obavezne u zatvorenom prostoru i preporučene na otvorenom gde nije moguće održati distancu, a Kon je za TV Prva rekao da se on zalaže za nošenje maski na otvorenom, pogotovo u pešačkim zonama.

Kon ocenjuje da se širenje epidemije u Beogradu ne može lako zaustaviti, ali da nije dolazilo do širenja zaraze tamo gde su se poštovale mere.

Osim obaveznog nošenja maski, u Srbiji su zabranjena okupljanja više od 30 ljudi, a radno vreme ugostiteljskih i drugih objekata skraćeno je do 23h.

Član Kriznog štaba i imunolog Srđa Janković izjavio je za N1 ne postoji "sledeća mera" na papiru, niti scenario u kojem se unapred zna šta će se raditi, već se odluike donose u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Janković je najavio da će za nekoliko dana ponovo biti održan sastanak Kriznog štaba na kome će se raspravljati i o eventualnom pooštravanju mera, i istakao da može da dođe u obzir i skraćenje radnog vremena objekata i dodatno ograničenje broja ljudi.

Ocenio je da u ovom trenutku nema razloga za zatvaranje škola, a da se firmama preporučuje da rad organizuju od kuće.

Upitan o najavljenom otvaranju tržnog centra u Beogradu na vodi, on je rekao da je preporuka da se ne radi ništa bez strogog poštovanja mera, a to su - držanje distance i nošenje maski.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG