Linkovi

Novavaks odložio testiranje eksperimentalne vakcine protiv Kovida u Americi


Novavaks je saopštio da se zaključci treće faze istraživanja koja se sprovodi u Britaniji očekuju u prvom tromesečju 2021. godine i da bi mogli biti osnova za odobrenje te vakcine na globalnom nivou (Foto: AFP)
Novavaks je saopštio da se zaključci treće faze istraživanja koja se sprovodi u Britaniji očekuju u prvom tromesečju 2021. godine i da bi mogli biti osnova za odobrenje te vakcine na globalnom nivou (Foto: AFP)

Američki proizvođač vakcina Novavaks odložio je početak kasnije faze testiranja eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa u Sjedinjenim Državama za kraj novembra – navodeći kao razlog kašnjenje u proizvodnom procesu.

Kompanija je saopštila da se zaključci treće faze istraživanja koja se sprovodi u Britaniji očekuju u prvom tromesečju 2021. godine i da bi mogli biti osnova za odobrenje te vakcine na globalnom nivou – ali za te navode nije ponudila dodatna objašnjenja.

Nije, međutim, ni u potpunosti jasno šta bi to konkretno moglo značiti za Sjedinjene Države – a Novavaks za sada nije odgovorio na upite za razjašnjenje.

Takođe, kopanija Novavaks saopštila je da zaključke o ranim i srednjim fazama istraživanja planira da saopšti u petak. Ranije objavljeni podaci ukazali su da je vakcina koju razvijaju proizvela visok nivo antitela protiv koronavirusa.

Mislim da se američka Uprava za hranu i lekove ustručavala od odobravanja vakcina za američke građane koje nisu testirane u Americi”, izjavio je Pol Ofit, stručnjak za zarazne bolesti Univerziteta u Pensilvaniji i član Savetodavnog odbora za vakcinu Uprave za hranu i lekove u razgovoru za Žurnal američke medicinske asocijacije.

Istovremeno, nekoliko farmaceutskih kompanija uključujući i rivalske Fajzer i Astra Zeneka, do sada su obaveštavale javnost da su u poznijim fazama ispitivanja– mada nijedna od njih nije objavila da je došla do nalaza čiji bi rezultat bio traženje odobrenja za registrovanje vakcine protiv Kovida 19.

Kompanije su, uključujući Novavaks, sa nekoliko država sklopile ugovore o distribuciji – pošto budu odobrene.

Novavaks je u avgustu saopštio da će velikoj Britaniji, do aprila 2021, isporučiti 60 miliona doza vakcine protiv koronavirusa.

Istovremeno, priprema se da Sjedinjenim Državama isporuči stotinu miliona doza do januara 2021. – pošto su joj američke vlasti dodelile 1,6 milijardi dolara za razvoj potencijalne vakcine. Takođe, potpisala je ugovore o snabdevanju vakcinama Kanade i Japana.

XS
SM
MD
LG