Linkovi

Tramp tvrdi da ima napretka u borbi protiv pandemije, zaraženi i Pensovi saradnici


Predsednik Donald Tramp govori na mitingu na regionalnom aerodromu u Nju Hempširu. (Foto: AP Photo/Alex Brandon)
Predsednik Donald Tramp govori na mitingu na regionalnom aerodromu u Nju Hempširu. (Foto: AP Photo/Alex Brandon)

Predsednik Donald Tramp ponovio je u nedelju da je zemlja "bliže kraju" pandemije koronavirusa, uprkos novom rastu broja zaraženih.

Sjedinjene Države su u petak registrovale 84.244 novih slučajeva koronavirusa, a 79.852 u subotu, što su najveći dnevni bilansi od izbijanja pandemije koja je odnela oko 225.000 života, prenosi Rojters.

"Bliže smo kraju, imamo vakcine, imamo sve. Čak i bez vakcina, bliže smo kraju", rekao je Tramp na mitingu u Nju Hempširu, na kojem mnoge njegove pristalice nisu nosile masku niti držale fizičku distancu.

Ustvrdio je i da SAD imaju toliko zaraženih "zato što stalno testiraju".

Šef kabineta Bele kuće Mark Medouz prethodno je priznao da Trampova administracija ne može da zaustavi širenje koronavirusa i da je umesto toga usredsređena na razvoj vakcine.

"Nećemo kontrolisati pandemiju. Kontrolisaćemo činjenicu da razvijemo vakcinu, lekove", poručio je Meoduz gostujući u programu CNN-a "Stanje nacije".

Na pitanje zašto SAD neće kontrolisati pandemiju, visoki zvaničnik Bele kuće je odgovorio: "Zato što je reč o zaraznom virusu kao što je grip". Izrazio je međutim uverenja da će virus "biti poražen".

U međuvremenu je iz Bele kuće saopšteno da potpredsednik Sjedinjenih Država Majk Pens planira da nastavi intenzivnu predizbornu kampanju na terenu naredne nedelje, uprkos tome što se nekoliko njegovih bliskih saradnika zarazilo koronavirusom.

Pensov šef kabineta Mark Šort i "nekoliko ključnih službenika koji sarađuju sa potpredsednikom" testirano je pozitivno na koronavirus, rekao je Medouz. Potpredsednik i njegova supruga Karen su testirani i nemaju koronavirus, i osećaju se dobro, naveo je Pensov portparol Devin O’Meli.

Takođe je naveo da se Pens, prema kriterijumima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), smatra "bliskim kontaktom" saradnika, ali da neće biti u karantinu.

Najavio je da će Pens nastaviti svoje predizborne aktivnost prema ranijem rasporedu, a u skladu sa smernicama CDC-ija za osobe koje obavljaju "vitalne poslove".

Prema tim smernicama, zaposleni čiji se poslovi smatraju vitalnim (što je status koji Pens ima zato što obavlja položaj potpredsednika) a koji su bili u kontaktu sa osobom zaraženom od koronavirusa moraju da pomno prate eventualne simptome Kovida 19 i da nose masku kada su blizu drugih ljudi, prenosi AP.

Pens bi u nedelju trebalo da govori na mitingu u Severnoj Karolini, dok u ponedeljak putuje u Minesotu.

"Razgovarao sam sinoć sa potpredsednikom. Ono što mogu da vam kažem je da nosi masku i drži fizičku distancu. Kada bude govorio, skinuće masku, i ponovo je staviti kad završi", rekao je Medouz za kablovsku mrežu CNN.

Predsednik Donald Tramp je u nedelju kratko prokomentarisao vest da da je Pensov šef kabineta pozitivan na koronavirus.

"Upravo sam saznao za to. Mislim da je u karantinu. Da, čuo sam u tome. Biće dobro, ali je u karantinu", rekao je Tramp novinarima po povratku u Vašington.

Demokratska kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Haris je na mitingu u Detroitu, u Mičigenu, kritikovala Pensovu odluku da nastavi kampanju na terenu.

"Trebalo bi da sledi smernice", poručila je Haris koja je ranije ovog meseca napravila četvorodnevnu pauzu u kampanji, nakon što je njen direktorka za komunikacije testirana pozitivno na koronavirus.

Na pitanje zašto Pens ne poštuje smernice Centara za kontrolu i prevenciju bolesti da bude u karantinu 14 dana nakon što su mu saradnici testirani pozitivno, šef kabineta Bele kuće pozvao se na potpredsednikov status "osobe koja obavlja vitalan posao".

Blizu 8,6 miliona Amerikanaca zarazilo se koronavirusom od početka pandemije - što je najviše u svetu.

XS
SM
MD
LG