Linkovi

Kovid 19 "pod kontrolom" u Australiji, tvrde eksperti


Arhiva - Žena nosi maramu kao zaštitnu masku, u sklopu mera suzbijanja epidemije koronavirusa, u Melburnu, Australija.
Arhiva - Žena nosi maramu kao zaštitnu masku, u sklopu mera suzbijanja epidemije koronavirusa, u Melburnu, Australija.

Kako najmnogoljudnija australska država dodatno ublažava ograničenja u borbi protiv Kovida 19, stručnjaci kažu da je ta zemlja dovela epidemiju "pod kontrolu". Jedan od vodećih komentatora kaže da "ne može pronaći drugu zemlju koja je razbila virus", tako dobro kao Australija.

Život u većem delu Australije počinje da liči na ono što je bio pre Kovida 19. U petak će uslediti dodatno ublažavanje mera u državi Novi Južni Vels.

U bogomoljama će biti dozvoljeno da bude do 300 ljudi, dok će se povećati i kapacitet teretana. Očekuje se da će oko 40.000 ljubitelja sporta u nedelju prisustvovati finalu takmičenja u Nacionalnoj ragbi ligi u Sidneju.

Širom Australije, zemlje od 25 miliona ljudi, postoji oprezni optimizam da je, bar za sada, sadržan koronavirus.

Otkad je prvi put otkriven u Australiji krajem januara zabeleženo je više od 27.400 slučajeva Kovida 19 i 900 smrtnih slučajeva. Urađeno je 8,3 miliona testova.

Savezni ministar zdravlja Greg Hant rekao je da je zatvaranje australijskih granica za strane putnike u martu takođe bilo kritično.

"Ono što smo videli je da smo širom zemlje prošli neverovatno dobro i postoje četiri odbrane: Naše međunarodne granice, testiranje, koje je bilo ujednačeno dobro u svim državama i teritorijama, praćenje, koje je u velikoj meri bilo izvanredno, sa Novim Južnim Velsom kao zlatnim standardom", rekao je. "Viktorija je imala stvarnih izazova, ali se poboljšava, i mislim da je to vrlo važna poruka, kao i distanciranje".

Očekuje se da će međunarodna putovanja u Australiju i van nje ostati ograničena i u sledećoj godini, iako takozvani balon za sigurno putovanje omogućava Novozelanđanima da lete u Novi Južni Vels i Severnu Teritoriju.

Mnogi Australijanci su u neverici i brizi za porodicu i prijatelje gledali kako se slučajevi koronavirusa ponovo povećavaju u drugim delovima sveta.

Rajna Meklntir, profesorka biološke bezbednosti sa Instituta Kirbi na Univerzitetu Novog Južnog Velsa, rekla je da je situacija u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji zastrašujuća.

"To je potpuno šokantno", rekao je Meklntir. "Kada razmišljamo o pandemijama, ne mislimo da će se zemlje sa visokim prihodima sa bogatim resursima raspasti po šavovima, ali upravo to smo videli".

Neke od najtežih mera zatvaranja na svetu, u gradu Melburnu, mogle bi biti ublažene sledeće nedelje, jer broj prijavljenih inficiranih i dalje pada. Glavni grad države Viktorija bio je u središtu australijske vanredne situacije zbog Kovida 19, ali vlasti se nadaju da su stroge naredbe za boravak kod kuće i druge mere koje su trajale više od 100 dana funkcionisale.

Međutim, klasteri bolesti i dalje izazivaju uzbunu.

Zdravstveni službenici poslali su tekstualne poruke za oko 140.000 ljudi koji žive u tri predgrađa Melburna, pozivajući ih na testiranje nakon što je zaražen Kovidm 19 dok je pohađao školu.

Australijski zvaničnici priznaju da će se, iako je virus uglavnom obuzdan, uspeh proslaviti samo kada bude dostupna sigurna i pouzdana globalna vakcina.

XS
SM
MD
LG