Linkovi

Istraživanje: Kovid 19 bi mogao da odnese pola miliona života u SAD do februara


Testiranje na koronavirus u Milvokiju, u Viskonsinu, 21. oktobar 2020.(Foto: Rojters/Bing Guan)
Testiranje na koronavirus u Milvokiju, u Viskonsinu, 21. oktobar 2020.(Foto: Rojters/Bing Guan)

Više od pola miliona ljudi u Sjedinjenim Državama moglo bi da umre od Kovida 19 do kraja februara naredne godine, ali bi oko 130.000 života moglo da bude spaseno ako svi budu nosili maske, procenjuje se u novom modelu.

Procena, izneta u studiji istraživača u Institutu za zdravstvene podatke i evaluaciju Univerziteta Vašington, pokazuje da se sa vrlo malo efektivnih opcija za lečenje Kovida 19 i bez još dostupne vakcine, Amerika suočava sa "daljim javnim zdravstvenim izazovima zbog Kovida 19 tokom zime".

Države sa velikim brojem stanovnika, kao što su Kalifornija, Teksas i Florida, verovatno će biti suočene sa naročito visokim nivoima zaraženih, smrtnih slučajeva i hospitalizacija, navodi se u istraživanju.

Broj novih slučajeva Kovida 19 u Sjedinjenim Državama u četvrtak je bio drugi najveći od izbijanja pandemije, dok se koronavirus ubrzano širi u gotovo svakom regionu u zemlji.

Ubrzava se rast broja zaraženih, hospitalizacija i žrtava, dok hladnije vreme zahvata veći deo zemlje. Sa 76.195 novih slučajeva registrovanih u četvrtak, Amerika se približava dnevnom rekordu od 77.299 novozaraženih koji je zabeležen 16. jula, pokazuje analiza agencije Rojters.

Samo je Indija prijavila više slučajeva za jedan dan: 97.894, 17. septembra.

U porastu je i broj preminulih - u četvrtak je registrovano 916 žrtava, dan nakon što je prvi put od avgusta od koronavirusa za dan umrlo najmanje 1.200 ljudi. Broj žrtava kovida porastao je za 13 odsto u odnosu na prošlu nedelju, kada je prosek bio 785 preminulih dnevno.

Istovremeno, broj obolelih od Kovida 19 u bolnicama dostigao je najviši nivo u protekla dva meseca. Širom zemlje, hospitalizovano je gotovo 41.000 zaraženih, što je rast od 34 odsto u odnosu na 1. oktobar, pokazuje analiza Rojtersa.

Severna Dakota, sa 887 novih slučajeva u četvrtak, i dalje je najteže pogođena država, ako se uzme u obzir broj novozaraženih po glavi stanovnika, a zatim slede Južna Dakota, Montana i Viskonsin.

Kada je reč o ukupnom broju, Teksas je u četvrtak zabeležio najveći broj novih slučajeva - 6.820, a zatim sledi Kalifornija sa 6.365.

U osam američkih država zabeležen je rekordni dnevni rast zaraženih, zbog čega su pojedini guverneri uveli nove restrikcije, uključujući i ograničenja na poslovanje barova i restorana u nekim delovima Ilinoisa.

Kolorado, Ilinois, Indijana, Montana, Severna Dakota, Ohajo, Oklahoma i Juta prijavili su najveći dnevni rast obolelih od izbijanja pandemije.

U sedam država je rekordan broj obolelih od Kovida 19 u bolnicama: Ajovi, Kentakiju, Oklahomi, Južnoj Dakoti, Tenesiju, Viskonsinu i Vajomingu. Broj hospitalizovanih pacijenata na srednjem zapadu u četvrtak je dostigao 11.369, rekord sedmi dan zaredom.

Severoistok zemlje je jedini region u SAD bez naglog porasta broja novih slučajeva koronavirusa, ali i u tom području postoji trend rasta zaraženih, zbog čega su državne škole u Bostonu ove nedelje u potpunosti prešle na onlajn nastavu. Vermont je svetla tačka - sa 16 novih slučajeva u četvrtak i bez hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovida.

U državi Njujork, teško pogođenoj pandemijom tokom proleća, prvi put će biti otvoreni bioskopi, ali uz ograničenja i kapacitet od 25 odsto. Međutim, u gradu Njujorku pozorišta će i dalje biti zatvorena.

Broj zaraženih naglo raste i u Evropi, a globalni broj novoobolelih dostigao je u sredu dnevni rekord od 423.290.

XS
SM
MD
LG