Linkovi

Zvanično 1.053 novozaraženih u Srbiji, petoro umrlo


Pacijent na intenzivnoj nezi u Kliničkom centru Vojvodine
Pacijent na intenzivnoj nezi u Kliničkom centru Vojvodine

U Srbiji je u protekla 24 sata zabeleženo čak 1.053 novozaraženih koronavirusom, što je najveći registrovan dnevni broj obolelih u proteklih nekoliko meseci. Kako se navodi na sajtu covid19.rs, testirano je 9.430 uzoraka.

Preminulo je pet pacijenata, što je najveći zvanično prikazani broj umrlih na dnenvom nivou u proteklih nekoliko meseci. Ukupno je od početka pandemije umrlo 798 osoba.

Broj pacijenata na respiratorima raste i sada ih je 38, a uočljiv je brzi porast i broja hospitalizovanih, kojih je sada 823.

Epidemiolog Predrag Kon je kazao je da je epidemiološka situacija u Srbiji nepovoljna i da se pogoršava, te da se zato razmišlja o pooštravanju mera jer se "ne može sedeti skrštenih ruku".

Kon je za TV Pink ocenio da se ove i sledeće nedelje očekuje porast broja zaraženih i hospitalizovanih, a da se epidemiolozi nadaju da će posle toga moći da "zaravne krivu". Kon je rekao da će zaravnjenje krive povećavati broj hospitalizovanih, da će se puniti bolnice.

"Imamo pred sobom krajnje ozbiljan period. To važi za celu Srbiju, ali je trenutno najozbiljnija situacija u Beogradu".

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da se u Srbiji očekuje eksponencijalni rast broja zaraženih koronavirusom i da ga zabrinjava porast broja novih slučajeva, kao i sve veći broj paceijenata na bolničkom lečenju i respiratorima.

Janković je za RTS objasnio da virus u novom talasu ima potencijal za veću snagu i da može da traje i nedeljama, te da je cilj da taj porast ne bude strm i ne preplavi bolnice.

"Najvažnije je sačuvati kontrolu nad tokom epidemije, ograničiti porast broja zaraženih. Pre nego što govorimo o pooštravanju, mere koje su na snazi moraju da se sprovedu. Izbegavanje okupljanja, maske, distanca, mogu mnogo toga da učine", naveo je on.

U Srbiji je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom gde ne postoje uslovi za držanje distance, zabranjena su okupljanja više od 30 ljudi, radno vreme objekata je skraćeno do 23h.

Za sada nema potrebe za prekidom nastave u školama

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović rekla je da u ovom trenutku nije planiran prekid nastave u školama zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Ona je za RTS rekla da se prati epidemiološka situacija i stanje u svakoj školi.

Komentarišući pogoršanje i strože mere koje se uvode u drugim zemljama, poput Italije, rekla je da se to u Srbiji ne planira, za sad.

XS
SM
MD
LG