Linkovi

Savetnici Bele kuće upozoravaju na "neumoljivo" širenje Kovida 19 na srednjem zapadu i zapadu SAD


ARHIVA - Testiranje na koronavirus u Milvokiju, u Viskonsinu, (Foto: Reuters/Alex Wroblewski)
ARHIVA - Testiranje na koronavirus u Milvokiju, u Viskonsinu, (Foto: Reuters/Alex Wroblewski)

Radna grupa Bele kuće za koronavirus upozorava na dugotrajno i rasprostranjeno širenje Kovida 19 u zapadnom delu Sjedinjenih Država, a njeni članovi traže uvođenje oštrih mera za subijanje zaraze.

Područje, u kojem se širi koronavirus, obuhvata i države koje će imati ključnu ulogu na predstojećim predsedničkim izborima.

"Na veoma smo teškom putu. Krećemo se u pogrešnom smeru", rekao je doktor Entoni Fauči, član radne grupe i direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Fauči je naveo da broj slučajeva koronavirusa raste u 47 država, a da su bolnice širom zemlje preopterećene.

"Ako se stvari ne promene, ako nastavimo da se krećemo u ovom smeru, biće mnogo patnji u ovoj zemlji kada je reč o dodatnim slučajevima, hospitalizacijama i smrtnim slučajevima", rekao je Fauči u sredu uveče u intervjuu CNBC-iju.

Radna grupa Bela kuće upozorila je države u centralnom i zapadnom delu zemlje da su neophodne agresivne mere za suzbijanje koronavirusa, navodi se u nedeljnim izveštajima za države, u koje je uvid imala kablovska mreža CNN.

"I dalje smo svedoci neumoljivog, rasprostranjeg širenja u zajednicama na srednjem zapadu, gornjem zapadu i zapadu. To će zahtevati uvođenje agresivnih mera da bi se suzbilo širenje asimptomatičnih i simptomatičnih slučajeva", navodi se u jednom od izveštaja.

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden i demokrate u Kongresu oštro kritikuju odgovor administracije predsednika Donalda Trampa na pandemiju, koja je odnela više od 227.000 života u SAD.

Tramp se zalagao za otvaranje američke ekonomije, ponekad suprotno savetu svojih zdravstvenih eksperata, dok su mnoge njegove pristalice u Mičigenu i drugim državama protestovale protiv restriktivnih mera.

Šef osoblja Bele kuće Mark Medouz pravdao je u četvrtak odgovor administracije i naglasio da se razvijaju lekovi i vakcine.

"Znamo šta ne funkcioniše. Znamo da dugoročne restriktivne mere i zatvaranje ekonomije i preporuka svima da ne izlaze iz kuće ne daju rezultate", rekao je Medouz za televizijsku mrežu CBS.

U ovom trenutku, nema poziva da se uvode restrikcije na nacionalnim nivou, ali zdravsteni eksperti traže od Amerikanaca da udvostruče napore na suzbijanju širenja koronavirusa. Medouz nije precizirao da li će Bela kuća učestvovati u bilo kojoj novoj inicijativi u tom pogledu.

Tramp je više puta umanjivao opasnost od virusa i tvrdio da se zemlja približava kraju pandemije, dok broj slučajeva naglo raste.

Radna grupa u izveštajima ističe i da je hladnije vreme jedan od glavnih faktora rasta zaraženih, s obzirom na to da se porodice i prijatelji više sastaju u zatvorenom prostoru. Takođe poziva države da što više podstiču građane da nose maske, drže fizičku distancu i izbegavaju gužve na javnim mestima.

Širom SAD raste i broj hospitalizacija, što je parametar na koji ne utiče obim testiranja. U 13 država, uglavnom na srednjem zapadu i zapadu, u sredu je zabeležen rekordan broj hospitalizovanih pacijenata obolelih od Kovida 19, pokazuje analiza Rojtersa.

Viskonsin, jedna od "presudnih" država na izborima 3. novembra, je među 36 država u kojima je broj hospitalizacija porastao za najmanje 10 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. U Mičigenu, još jednoj odlučujućoj državi, registrovan je dnevni rekord od najmanje 3.500 novih slučajeva. U Ilinoisu je u sredu bilo više od 6.000 novozaraženih, što je najveći rast u zemlji.

XS
SM
MD
LG