Linkovi

Demostat: Građane Srbije naviše plaši koronavirus


Srećko Mihajlović i Zoran Panović predstavljaju istraživanje agencije Demostat o koronavirusu, u Medija centru u Beogradu 30. oktobra 2020. (Foto: VOA)
Srećko Mihajlović i Zoran Panović predstavljaju istraživanje agencije Demostat o koronavirusu, u Medija centru u Beogradu 30. oktobra 2020. (Foto: VOA)

Građane Srbije najviše zabrinjava i plaši pandemija virusa Kovid-19 - svakom četvrtom ispitaniku koronavirus je upravo najveći razlog za zabrinutost za strah, a slede zatim strah od pada standarda i gubitka posla. Kako je još pokazalo istraživanje agencije Demostat, pandemija koronavirusa nije samo medicinski, več i politički fenomen.

Zabrinjavajuće ili ne, tek istraživanje je pokazalo i da na stavove i odluke građana utiče i politika, to jest njihovi politički afiniteti, pa na pitanje o vakcinaciji protiv koronavirusa, u proseku bi 44 odsto građana poslušalo preporuku lekara, a šest odsto bi poslušalo preporuku predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Međutim, iz kruga onih koji su na poslednjim izborima glasali za neku od partija na vlasti - Vučića bi poslušalo 17 odsto ispitanika, a među onima koji su bojkotovali izbore - to bi učinilo samo dva odsto ispitanika.

Takođe, građani imaju veliko nepoverenje u informacije o koronavirusu koje daju akteri zaduženi za to, i jedino su lekari i naučnici dobili prelaznu, to jest natpolovičnu ocenu - 44 odsto ispitanika nema poverenje u lekare i nauku, a 39 odsto u Vučića. Medijima veruje samo 19 odsto građana, a Kriznom štabu za borbu protiv pandemije ne veruje više od trećine, izjavio je Srećko Mihailović iz Demostata.

Građani Beograda o Kovidu, merama, poverenju u lekare, medije, vlast...
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Ipak, građani nisu spremni da poveruju u sve što čuju o koronavirusu - istraživanje pokazuje da skoro dve trećine ispitanika ne veruje u priču da oni koji imaju mačku u stanu ne treba da se plaše virusa, dok samo šest odsto ispitanika veruje u to.

"Virus je doveo do gubitka posla sedam odsto zaposlenih u državnom sektoru i 29 odsto u privatnom. Zato je normalno što ljudi žele da budu među 800.000 zaposlenih u državnom sektoru", dodao je Mihailović.

Ruska, kineska ili američka vakcina

Saradnik Demostata Zoran Panović je rekao da kod građana postoji i strah od gubitka stila života - od toga da li će ići na letovanje, na skijanje ili utakmice i upražnjavati sve ono što je činilo njihov "prošli život". Koronavirus je promenila i percepciju vremena, dodao je Panović i podsetio da je u ovo vreme prošle godine održan Sajam knjiga u Beogradu, a sada se to čini kao davna prošlost.

Govoreći o vakcinisanju, on je rekao da je pitanje kako će se uskladiti stavovi o vakcinaciji i raspoloženje stanovništva prema određenim geopolitičkim simpatijama.

"Ako to uprostimo, pitanje je ko će koju vakcinu uzeti, za koju će se opredeliti država, za koju građani. Da li ćemo uskladiti tu vrstu geopolitičkih afiniteta i samog čina vakcinacije. Odnosno ko bi voleo rusku, ko kinesku, ko neku američku ili englesku vakcinu", istakao je Panović.

XS
SM
MD
LG