Linkovi

U Srbiji moguć skok novozaraženih u narednih 10 dana, u regionu veliki rast


Arhiva, ilustracija: Zdravrstveni radnik u zaštitnoj odeći stoji nad pacijengtom obolelim od koronavirusa, u Gradskoj bolnici 52, u Moskvi, Rusija, 8. oktobra 2020. (REUTERS/Maxim Shemetov )
Arhiva, ilustracija: Zdravrstveni radnik u zaštitnoj odeći stoji nad pacijengtom obolelim od koronavirusa, u Gradskoj bolnici 52, u Moskvi, Rusija, 8. oktobra 2020. (REUTERS/Maxim Shemetov )

U poslednja 24 sata, do ponedeljka u 15 sati, od koronavirusa je u Srbiji preminula jedna odoba, potvrđen je 341 novi slučaj, a testirane su 6.503 osobe, objavljeno je na zvaničnom sajtu covid.rs.

Na bolničkom lečenju trenutno se nalazi 768 ljudi, od kojih 39 na respiratoru. Ukupan broj smrtnih slučajeva je 793, a procenat smrtnosti je 1,99.

Član vladinog Kriznog štaba za subijanje epidemije koronavirusa Branislav Tiodorović ocenio je da o uvođenju "najoštrijih" mera treba razmišljati ukoliko broj novoinficiranih na dnevnom nivou dođe do 1.500, te da se u narednih 10 do 15 dana može očekivati skok broja novoinficiranih.

On je za Blic naveo da na osnovu trenutne epidemiološke situacije i broja obolelih u Srbiji, "još uvek nije trenutak da se uvede policijski čas".

"Mi smo sada još uvek na broju koji je daleko ispod onog koji postoji oko nas i u Evropi jer mi spadamo u tri zemlje koje imaju najnižu stopu na 100.000 aktivnih slučajeva, a tu su još Estonija, Norveška i Turska dok su svi ostali u daleko većem riziku", naveo je Tiodorović, prenosi FoNet.

"Ako ne budemo uspeli da suzbijemo bahato ponašanje koje se dešava, žurke, noćne izlaske i muzičke spektakle, možemo očekivati da će doći do povećanja broja", dodao je epidemiolog.

U Hrvatskoj novozaraženih 828, Sloveniji 1.115, BiH 701

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata, do ponedeljka ujutro, od testirana 3.973 uzorka, zabeleženo 828 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 15 osoba je umrlo, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je trenutno 10.919, a među njima 864 pacijenata su na bolničkom lečenju. Na respiratoru je 65 pacijenata, prenela je Hina.

U poslednja 24 sata u Bosni i Hercegovini potvrđen je 701 novi slučaj, a zabeleženo je i 17 smrtnih ishoda, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

U Sloveniji su u poslednja 24 časa testirane 3.682 osobe na virus korona i od tog broja više od 30 odsto (30,22) je bilo pozitivno, odnosno njih 1.115, saopštila je danas slovenačka Vlada.

U istom periodu preminulo je deset osoba. Na bolničkom lečenju nalaze se 523 osobe, od kojih je 82 na odeljenju intenzivne nege.

Zbog povećanog broja obolelih, slovenačka Vlada je uvela nove mere. Јedna od novih mera je da, ako se nalazite u zelenoj oblasti, ne morate da nosite masku,ukoliko držite distancu od tri metra.

Portparol Vlade za pitanja pandemije Jelko Kacin apelovao je na građane da u narednih nekoliko dana, ako je ikako moguće, ostanu kod kuće, prenosi Sio1.net.

XS
SM
MD
LG