Linkovi

Nagorno Karabah: Rat i pandemija


Pacijenti oboleli od Kovida 19 u gradu Stepanakertu u području Nagorno Karabaha (Foto: AP)
Pacijenti oboleli od Kovida 19 u gradu Stepanakertu u području Nagorno Karabaha (Foto: AP)

Vlažni podrumi u kojima se od artiljerijske vatre tokom pandemije koronavirusa krije stanovništvo Nagorno Karabaha, zone sukoba Jermenije i Azerbejdžana, postala su mesta u kojima jedni do drugih, borave ljudi inficirani Kovidom 19 – i oni koji su zdravi.

Lokalni ministar zdravlja čiji je test na Kovid 19 bio pozitivan nije prestao sa radom – uprkos temperaturi i zapaljenju pluća bolesti od koje je taj zvaničnik oboleo. Lekari kojima je potvrđen virus operišu ranjenike.

To je realnost života u gradu Stepanakert, glavnog grada područja Nagorno Karabaha koji se nalazi na azerbejdžanskoj teritoriji, a pod kontrolom je etničkih Jermena. Naalzi se u planinskom području Južnog Kavkaza i poprište je sukoba između jermenskih i azerbejdžanskih snaga.

Nemamo vremena da razmišljamo o koronavirusu“, kaže Irina Muselijan, stanovnica grada Stepanakerta koja je sa komšijama sklonište potražila u podrumu.

Sve to, u najvećoj meri, utiče na zdravstvene radnike.

Gotovo svi su se razboleli. Neki su koronavirus imali u blažoj formi – pojedini u ozbiljnijoj”, ukazuje doktorka Malvina Badalijan - šefica infektivne klinike u Stepanakertu.

Život u Stepanakertu tokom sukoba Jermenije i Azerbejdžana
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Međutim, u sred rata i bolnicama preplavljenim ranjenicima, ne preostaje ništa drugo nego nastaviti sa radom.

"Brojni lekari i medicinske sestre znali su da su zaraženi, ali se o tome nije javno govorilo”, kaže Ararat Ohanjanian, ministar zdravlja u regionalnoj vladi Nagorno Karabaha.

Dešavalo se da prilegnu kako bi im se snizila temperature – a nakon toga se pridignu kako bi nastavili sa operacijama”, prenosi Ohanjanian.

U ovom trenutku niko nema pravo da odstupi”, podvlači regionalni ministar zdravlja.

Poslednjih nedelja smanjen je intenzitet granatiranja grada Stepanakerta tako da su ambulantna vozila bila u mogućnosti da obiđu podrume i skoništa kako bi bolenima bila pružena pomoć.

Jermenija i Azerbejdžan su 17. oktobra zaključile sporazum - što je drugi pokušaj prekida sukoba u Nagorno Karabahu od kada su u tom području krajem septembra otpočeli sukobi dve strane.

Međutim, novopotpisani sporazum o prekidu vatre između Jermenije i Azerbejdžana u području Nagorno Karabaha je ugrožen – a dve strane optužuju jedna drugu za granatiranje teritorija koje drže pod kontrolom.

Ratne ruševine Stepanakerta
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao azerbejdžanska teritorija, ali ga kontrolišu jermenske snage usko povezane sa Jerevanom.

Dve države ratovale su do 1994. u sukobima u kojima je poginulo oko 30.000 ljudi.

Rusija, Francuska i Sjedinjene Države kopredsedavaju takozvanom Minsk grupom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koja je predvodila mirovne pregovore od ranih devedesetih godina prošlog veka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG