Linkovi

Bajden vraća restrikcije na putovanja u SAD zbog pandemije


Putnici na aerodromu u Majamiju
Putnici na aerodromu u Majamiju

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden, koji će u sredu 20. januara i zvanično stupiti na dužnost, planira da produži restrikcije na putovanja u SAD iz većine evropskih zemalja i Brazila zbog pandemije, nedugo pošto je predsednik Donald Tramp odlučio da restrikcije ukine.

Tramp je uredbu o ukidanju restrikcija na putovanja potpisao u ponedeljak, a trebalo bi da stupi na snagu 26. januara, kada Bajden već bude predsednik.

Nedugo pošto je to objavljeno, Bajdenova portparolka Džen Psaki tvitovala je da će, po savetu svog medicinskog tima, administracija ostaviti na snazi restrikcije.

"Budući da se pandemija pogoršava i da se pojavljuju zaraznije varijante koronavirusa širom sveta, ovo nije vreme da podižemo restrikcije na međunarodna putovanja".

Protekle nedelje, šef Centara za prevenciju i kontrolu bolesti propisao je da skoro svi putnici iz inostranstva koji ulaze u SAD moraju da imaju negativan test na koronavirus, što je trebalo da stupi na snagu 26. januara.

Restrikcije koje je Tramp ukinuo zabranjivale su svim putnicima koji su u proteklih 14 dana bili u Brazilu, Ujedinjenom kraljevstvu, Irskoj i još 26 zemalja Šengena, da putuju u SAD.

Te restrikcije su bile na snazi od sredine marta.

Psaki je napisala da je planirano da se pojačaju mere u vezi sa putovanjima iz inostranstva, ali nije rečeno da li će spisak zemalja iz kojih ne može da se putuje biti proširen.

Aviokompanije su se nadale da će ukidanje restrikcija na putovanja i uvođenje obaveznog negativnog testa pomoći da se za 95 odsto povećaju putovanja iz Evrope.

Mnogi zvaničnici Trampove administracije tvrdili su da nema smisla zadržati restrikcije, s obzirom na to da su njima obuvaćene samo neke zemlje.

Tramp, međutim, nije ukinuo zabranu na putovanja onih koji su skoro bili u Kini i Iranu.

XS
SM
MD
LG