Linkovi

Ambasador Godfri: Nova američka administracija podržava normalizaciju odnosa Beograda i Prištine


Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i ministar finansija Siniša Mali potpisali su sporazum o podsticanju investicija SAD u Srbiji

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri potpisao je danas u Beogradu sa srpskim ministrom finansija Sinišom Malim međudržavni sporazum o podsticanju investicija, koji, kako je istakao ambasador, "pokazuje da se neće menjati posvećenost SAD ekonomskoj budućnosti Srbije i podrška na njenom putu ka Evropskoj uniji".

Sporazum je, po rečima ministra Malog, preduslov je za novu "razvojnu šemu" za povoljne kredite u ukupnoj vrednosti od milijardu dolara i od velike je važnosti za ekonomski razvoj Srbije i ostvarivanje visokih stopa rasta privrede:

"Ova garantna šema koju hoćemo da implementiramo do polovine ove godine, upravo tih milijardu dolara koje će nam biti na raspolaganju, biće sjajan dodatak na sve ono što će Vlada Srbije uraditi kroz svoj budžet i kroz pomoć našim privrednicima. Radi se o novcu koji se biti na raspolaganju srpskim preduzećima, privatnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima i za likvidnost, i za obrtnaq sredstva, i za investicije", rekao je Mali i dodao da potpisivanje ovog sporazuma ukazuje na veliko poverenje koje SAD imaju u ekonomski razvoj Srbije jer time potvrđuju da je ona sigurna i atraktivna destinacija za investicije".

Odgovarajući na pitanja novinara o planovima nove američke administracije, Godfri je istakao da će SAD nastaviti da unapređuju odnose sa Srbijom, da vide Srbiju kao partnera i da u potpunosti podržavaju cilj Srbije pristupanja EU. Godfri je rekao i da je imao je priliku da prati obraćanje novog državnog sekretara Entonija Blinkena pred Kongresom pre dva dana:

"On je veoma jasno izrazio svoju podršku onom što je do sada učinjeno na normalizaciji ekonomskih odnosa između Prištine i Beograda. I ja sam uveren da ovo što danas radimo potpisivanjem ovog sporazuma podrške investicijama je upravo u vezi sa njegovim ciljem da se nastavi podrška normalizaciji i boljim odnosima između Prištine i Beograda".

Na pitanje Glasa Amerike o drugim delovima Vašingtonskog sporazuma, pre svega o premeštanju ambasade Srbije u Izraelu u Jerusalim, ambasador Godfri je rekao da neće da govoriti u ime administracije pre nego što oni dobiju priliku da sami to kažu.

"Ono što mogu da vam kažem je da izabrani državni sekretar Blinken podržava ekonomsku normalizaciju i da novi tim, nova administracija podržava ovaj sporazum koji smo upravo potpisali", dodao je Godfri.

XS
SM
MD
LG