Linkovi

Vojnik SAD uhapšen zbog namere da raznese spomenik žrtvama 11. septembra


Arhiva - Cveće ispred spomenika žrtvama terorističkog napada 11. septembra, u gradu Njujork.
Arhiva - Cveće ispred spomenika žrtvama terorističkog napada 11. septembra, u gradu Njujork.

Vojnik američke vojske uhapšen je i optužen za zaveru sa ciljem miniranja spomenika 11. septembru u Njujorku i zaveru za ubistvo američkih vojnika na Bliskom istoku.

Kol Džejms Bridžes (20), poznat i kao Kol Gonzales, uhapšen je u utorak u američkoj državi Džordžiji pod optužbom za pokušaj materijalne podrške terorističkoj grupi Islamska država i pokušaj ubistva drugog američkog vojnika, saopštila je kancelarija američkog državnog tužioca u Južnom disktriktu Njujorka u utorak.

Prema Sekretarijatu za pravosuđe, Bridžes je sprovodio "istraživanje i konzumiranje onlajn propagande koja promoviše džihadiste i njihovu nasilnu ideologiju" 2019.

U oktobru 2020. počeo je da komunicira sa zaposlenim u FBI-u koji se predstavljao kao pristalica Islamske države (IS).

"Bridžis je izrazio svoju frustraciju američkom vojskom i želju da pomogne ISIS-u", kaže se u saopštenju Sekretarijata za pravosuđe u kom je upotrebljena ta skraćenica za terorističku grupu Islamska država.

Sekretarijat je dodao da je Bridžes "pružao obuku i davao smernice navodnim borcima ISIS-a koji su planirali napade, uključujući savete o potencijalnim ciljevima u Njujorku, poput spomenika 11. septembru".

Takođe je dostavio delove priručnika za obuku američke vojske o taktikama borbe, tvrde savezni tužioci.

U decembru je Bridžes navodno službeniku FBI-a dao uputstva o tome kako Islamska država može napasti američke trupe na Bliskom istoku, uključujući kako da ojača kamp IS-a protiv napada američkih specijalnih snaga.

Ovog meseca, Bridžes je poslao zaposlenom u FBI "video u kom se u panciru nalazi ispred zastave koju često koriste borci ISIS-a i čini gest koji simbolizuje podršku ISIS-u", navodi se u saopštenju Sekretarijata za pravosuđe.

Bridžes je bio stacioniran u utvrđenju Stevart u Džordžiji i bio je član 3. pešadijske divizije. U četvrtak bi trebalo da se pojavi na sudu u Džodžiji.

XS
SM
MD
LG