Linkovi

Bajden i Haris odali poštu žrtvama Kovida-19 pred inauguraciju


Novoizabrani predsednik Džo Bajden sa suprugom Džil i potpredsednica Kamala Haris sa suprugom Dagom Emhofom na komemoraciji žrtavama pandemije Kovida-19 u Vašingtonu, 19. januara 2021. veče pred inauguraciju.

Novizabrani predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden doputovao je u Vašington gde će u sredu položiti zakletvu za predsednika. Veče pre inauguracije, sa svojom suprugom Džil, novoizabranom potpredsednicom Kamalom Haris i njenim suprugom Dagom Emhofom prisustvovao je komemoraciji na kojoj je odata pošta 400 hiljada Amerikanaca preminulih od Kovida 19.

Novi predsednik i potpredsenica prisustvovali su paljenju 400 svetala kod spomenika Linkolnu u Vašingtonu, koji se nalazi prekoputa Kapitola gde će položiti zakletvu u sredu.

"Da bismo zacelili rane, moramo da se sećamo. Ponekada je teško sećati se, ali to je put ka izlečenju", rekao je Bajden.

Istovremeno su osvetljeni i zgrada Empajer Stejt u Njujorku i Svemirska igla u Sijetlu, a kako je saopšteno iz odbora za inaguruaciju, svetla će biti upaljena i u drugim američkim gradovima u "znak jedinstva".

Bajden i Haris su već stavili Kovid 19 u centar svoje agende, a jedan od ciljeva je i da se da 100 miliona doza vakcina za prvih 100 dana mandata, a najavljena je i ekonomska pomoć onima koji su naviše pretrpeli zbog pandemije. U SAD je do danas 12 miliona ljudi primilo jednu od dve doze vakcine.

Pred polazak za prestonicu, Bajden je obećao da će "uvek biti ponosan sin države Delaver".

U emotivnom govoru u sedištu Nacionalne garde u Delaveru, koje nosi ime njegovog pokojnog sina Boa, Bajden je okupljenima poručio: "Kada umrem, Delaver će mi biti u srcu".

"To što naše novo putovanje u Vašington počinje ovde - u mestu koje predstavlja ono najbolje kod Amerikanaca - je veoma lično. Znam da su ovo mračna vremena, ali svetlo uvek postoji. Zbog toga je ova država tako posebna. To je ono šte me je najviše naučila - da svetlo uvek postoji. Istinska mi je čast što ću biti vaš novi predednik i glavnokomandujući i uvek ću biti ponosni sin države Delaver", rekao je Bajden koji je bio senator iz Delavera više od tri decenije.

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden govori u Delaveru uoči odlaska u Vašington, gde će u sredu položiti zakletvu za predsednika , 19. januar 2021. (Foto: Rojters/Tom Brenner)
Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden govori u Delaveru uoči odlaska u Vašington, gde će u sredu položiti zakletvu za predsednika , 19. januar 2021. (Foto: Rojters/Tom Brenner)

Među oko 100 okupljenih, koji su pratili Bajdenov govor, bili su i brojni zvaničnici Delavera i članovi porodice novoizabranog predsednika.

U utorak počinje proces potvrde imenovanja zvaničnika Bajdenove administracije.

Pred senatskim odborima raspravljaće se o potvrdi sekretarke za finansije Dženet Jelen, državnog sekretara Entonija Blinkena, sekretara za odbranu Lojda Ostina, sekretara za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa, direktorki obaveštajnih službi Evril Hejns.

Pred inauguraciju Bajdena i Haris pojačane su mere bezbednosti u Vašingtonu.

Kamala Haris je rekla da "se raduje polaganju zakletve" i umanjila značaj bezbednosnih pretnji.

"Doći ću ponosno i uzdignute glave", rekla je buduća potpredsednica SAD.

Bezbednosne službe preduzimaju sve mere opreza, uključujući i provere koje sprovodi FBI, a na ulicama Vašingtona nalazi se 25 hiljada pripadnika Nacionalne garde.

"Iako nemamo obaveštajne podatke o pretnjama po bezbednost, prevrnućemo svaki kamen na Kapitolu kako bismo ga obezbedili", rekao je v.d. sekretara za odbranu Kristofer Miler.

Mesto inauguracije je obezbeđeno visokim ogradama, što nije bilo ranije.

Prostor između Kaptiola i spomenika Džordžu Vašingtonu, na kojem su obično stajali oni koji žele inauguraciju da gledaju uživo, biće zatvoren, kao i većina metro stanica u centru Vašingtona. Mostovi iz Virdžinije su takođe zatvoreni za saobraćaj.

Predsednik Donald Tramp preskočiće 160 godina dugu tradiciju i neće se pojaviti na polaganju zakletve novog predsednika. On će u sredu napustiti Vašington i otići u svoju rezidenciju na Floridi.

Inauguraciji će prisustvovati potpredsednik Majk Pens.

Predstavnički dom Kongresa je protekle nedelje opozvao Trampa drugi put za njegovog mandata i optužio ga za podsticanje pobune, posle upada njegovih pristalica na Kapitol. Ako ga i Senat proglasi krivim, može mu biti zabranjeno da se u budućnosti kandiduje.

Pre nego što ode iz Bele kuće, očekuje se da Tramp pomiluje još desetine ljudi, među kojima su i neki njegovi saradnici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG