Linkovi

EULEX uhapsio predsednika Udruženja veterana OVK, pa ga prebacio u Hag


Pripadnici EULEX policije prilikom hapšenja predsednika Udruženja veterana OVK (Foto: VOA)
Pripadnici EULEX policije prilikom hapšenja predsednika Udruženja veterana OVK (Foto: VOA)

Pripadnici EULEX-a uhapsili su predsednika Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova Hisnija Gucatija, koji je u poslednje vreme javnosti poznat po pozivanju medija da objave navodne dosijee Specijalizovanih veća u Hagu. Gucati je, prema rečima člana rukovodstva udruženja Metuš Krueziju, koji se pozvao na Gucatijevu porodicu, već prebačen u Hag, prenosi portal Kosovo onaljn.

Specijalno tužilaštvo sa sedištem u Hagu saopštilo je da je Gucati uhapšen na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koji je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova, a da je „u skladu sa svojim mandatom i zakonodavstvom Kosova, Misija Evropske unije obezbedila operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu“.

Akciju hašenja Hisnija Gucatija izvelo je nekoliko desetina pripadnika EULEX-a koji su bili maskirani i naoružani automatskim puškama. Oni su izvršili i pretres prostorija organizacije koja okuplja veterane Oslobodilačke vojske Kosova. U međuvremenu ispred zgrade gde se nalaze prostorije Udruženja veterana OVK okupilo se nekoliko desetina građana, koji su negodovali zbog hapšenja Gucatija.

Medijima se obratio veteran OVK Faton Kljinaku, sekretar udruženja, koji je poručio da ova akcija, podseća na akcije iz vremena Jugoslavije, jer kako tvrdi pripadnici EULEX-a, nisu imali nalog za pretres, niti bilo kakav dokument.

„Kao što smo se suprotstavili Jugoslaviji, bićemo primorani i da se borimo sa vama, kao što smo i protiv Jugoslavije“, rekao je Kljinaku.


Veterani neće dozvoliti akcije bez upozorenja, poručio je Džavit Jašari iz organizacije veterana OVK.

"Nećemo im dozvoliti da dođu bez ikakvog upozorenja. Mogli bi da budu i kriminalci iz Srbije. Oni su maskirani, govore različite jezike, neki govore slovenski. Takve stvari nećemo dozvoliti. Dobili smo slobodu ratom i krvlju i ne dozvoljavamo im da nas odvedu“, rekao je Jašari.

Članovi udruženja veterana OVK su prethodnih nekoliko nedelja prijavljivali da dobijaju tajna dokumenta iz Specijalnog suda, koja su iznosili u javnost.

Lider stranke Alijansa za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je objavljivanje dosijea Specijalnog suda pogrešno i da će najviše naštetiti Kosovu, uključujući i same optužene. On je na Fejsbuku, posle hapšenja Gucatija, napisao da je pokušaj stvaranja slike da je Kosovo mobilisano da bi ometalo pravdu potpuno pogrešan.

“Nismo bili i nismo na suprotnoj strani pravde. Apelujem na pravosuđe, lokalno i međunarodno, da poštuje prava svih. Nijedan optuženi neće pobeći pravdi. Smatram da nema razloga za operacije i racije, jer će svi dobrovoljno odgovoriti pravdi. Kosovo je uvek uz zakon i žrtve, jer je bilo žrtva nepravde. Sama OVK i narod Kosova tvrdili su da su uvek bili na strani pravde, istine i međunarodnog prava. To se nikada nije promenilo”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

U vezi sa dokumentima, koja su veterani OVK navodno dobili od nepoznate osobe, a za koja tvrde da su dosijei Specijalizovanih veća u Hagu, pre nekoliko dana saopštenjem se oglasilo Specijalno tužilaštvo u Hagu, kada su pohvalili „etičke novinare“, koji su odbili da objave ova dokumenta.

Istaknuto je i da su posvećeni istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili krivična dela, „uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“.

XS
SM
MD
LG