Linkovi

Staro Gracko: Bez pravde za ubijene žeteoce


Godišnjica ubistva žetelaca u Starom Grackom
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Godišnjica ubistva žetelaca u Starom Grackom

Dvadeset jednu godinu porodice četrnaest žetelaca ubijenih u Starom Grackom kod Lipljana na Kosovu - čekaju pravdu za svoje najmilije jer za taj zločin još niko nije odgovarao. Porodice ubijenih nadaju se da će Specijalni sud u Hagu rasvetliti, kako kažu, jedan od najvećih zločina, nakon dolaska međunarodnih snaga na Kosovo.

Slavici Janićijević Popović, su u toku žetve 23. jula 1999. ubijeni otac, brat i dvojica stričeva.

“Mislim da je vreme, dvadeset jedna godina je prošla, mislim da je vreme da međunarodna zajednica to odradi i da kazni one koje su počinili sva ubistva na Kosovu i Metohiji po dolasku KFOR-a i ranije, ali po dolasku KFOR-a pogotovo”, kazala je Janićijević Popović.

Mislim da je vreme da međunarodna zajednica kazni one koje su počinili sva ubistva na Kosovu i Metohiji po dolasku KFOR-a i ranije: Slavica Janićijević Popović
Mislim da je vreme da međunarodna zajednica kazni one koje su počinili sva ubistva na Kosovu i Metohiji po dolasku KFOR-a i ranije: Slavica Janićijević Popović

Parastos ubijenim srpskim žeteocima služio je ispred spomen ploče u Starom Gracku sveštenik Srđan Stanković. Ovoga puta, zbog pandemije koronavirusa, prisustvovao mu je manji broj ljudi.

Od političkih predstavnika Srba parastosu su prisutvovali ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i gradonačelnik Gračanice Srđan Popović. Obraćajući se prisutnima, Jevtić je zatražio ponovno otvaranje istrage tog slučaja, koju je specijalno tužilaštvo Kosova obustavilo 2017. godine.

On je rekao da je međunarodna zajednica najodgovornija što su nakon više od dve decenije ubice 14 žetelaca i dalje na slobodi.

„Upravo zato što su oni bili garant mira i upravo zato što su oni u toj meri odgovorni, pored toga što nisu uspeli da zaštite ove ljude, oni su i odustali od onoga što treba da bude konačni sud onima koji su ovo učinili”, rekao je Jevtić.

Spomen ploča ubijenima u Starom Grackom
Spomen ploča ubijenima u Starom Grackom

Pravdu od Specijalnog suda očekuje i grdonačelnik Gračanice Srđan Popović.

“Znamo da je na bezbednosnim strukturama i na međuanrodnoj zajednici koja je delom odgovorna za sve ovo što nam se danas dešava, da moraju da pronađu počinioce. Ovo što je urađeno, što je ovaj zločin gurnut pod tepih,zasigurno daje snagu zločincima da nastave da rade protiv srpskog naroda i zasigurno im daju signal da zločin može da prođe bez kazne”, kazao je Popović.

Pod sumnjom da je učestvovao u ubistvu 14 žetelaca na njivama u ataru sela Staro Gracko, 2007. godine je uhapšen Albanac Miljazim Bitići iz sela Veliki Alaš kod Lipljana, ali je nakon dva meseca oslobođen zbog nedostatka dokaza.

XS
SM
MD
LG