Linkovi

Lajčak i Tači u Prištini: Kosovu potreban dijalog i sveobuhvatan sporazum


Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, i kosovski predsednik Hašim Tači (Foto: Tviter profil Miroslava Lajčaka)
Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, i kosovski predsednik Hašim Tači (Foto: Tviter profil Miroslava Lajčaka)

Kosovu je potreban dijalog i sveobuhvatan sporazum”, objavio je Miroslav Lajčak specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, posle razgovora sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Imao sam veoma temeljan razgovor sa predsednikom Hašimom Tačijem. Saglasili smo se da je Kosovu potreban dijalog i sveobuhvatni sporazum”, napisao je na društvenoj mreži Tviter Miroslav Lajčak - koji se u Prištini nije obraćao novinarima.

Nakon susreta sa evropskim zvaničnikom – predsednik Kosova Tači je u obraćanju medijima rekao da smatra da je došlo vreme da Evropska unija stavi na sto mogućnost razgovora o uzajamnom priznavanju i da to trebalo da bude prva tačka sporazuma između Kosova i Srbije.

Mogu da zaključim da je sastanak generalno bio korektan i konstruktivan, da je bio otvoren i prijateljski razgovor u pravcu pronalaženja mogućnosti za postizanje konačnog sporazuma između Кosova i Srbije, što bi značilo uzajamno priznanje dve nezavisne države, a što bi dalo mogućnost da se Кosovo pridruži Ujedinjenim Nacijama", rekao je Tači.

Susret Lajčaka i Tačija
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Kosovski predsednik je rekao da je dobro i ohrabrujuće što je koordinaciju između Vašingtona i Brisela bolja i da je sada Kosovu potrebno jedinstvo.

"Jedina budućnost Kosova je da bude deo NATO i EU, i s tim u vezi EU mora brzo krenuti ka liberalizaciji viza jer se dešavaju nepravda i kažnjavanje. Kosovo je ispunilo sve kriterijume. Verujem da je došlo vreme da Evropska unija stavi na sto mogućnost razgovora o uzajamnom priznavanju, jer bi to trebalo da bude prva tačka sporazuma. Želim da verujem da samo uzajamno priznavanje može biti jedina prilika koja garantuje stabilnost u regionu i prijateljstvo između naše dve zemlje i garantuje mir“, istakao je Tači.

Dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, nastavljen je 16. jula u Briselu posle pauze od dvadeset meseci. Prekinut je novembra 2018. kada je vlada tadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja uvela takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine

Značajnije angažovanje Sjedinjenih Država u dijalogu Kosova i Srbije rezultiralo je time da Avdulah Hoti i Aleksandar Vučić, glavni pregovarači dve strane su uz posredovanje SAD-a i predsednika Donalda Trampa, 4. septembra, potpišu sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa u Beloj kući u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG