Linkovi

Lajčak: Zajednica srpskih opština biće formirana posle potpisivanja sporazuma Kosova i Srbije


Miroslav Lajčak - specijalni predstavnik Evoprske unije za dijalog Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak - specijalni predstavnik Evoprske unije za dijalog Beograda i Prištine

Zajednica opština sa srpskom većinom biće formirana nakon potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije”, izjavio je u Prištini Miroslav Lajčak - specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine.

Lajčak je nakon dvodnevnih razgovora sa predstavnicima kosovskih institucija i političkih partija poručio da je Kosovo sporazumima iz 2013. i 2015. godine preuzelo obavezu u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština. Podvukao je da se mora pokazati konzistentnost i poštovanje preuzetiih obaveza.

Sledeći korak je da treba raspravljati o statutu i to je ono sto očekujemo. Zajednica je deo sveobuhvatnog sporazuma i implementacija će početi nakon potpisivanja. Znači, primena sporazuma o Zajednici će doći nakon potpisivanja sporazuma. Međutim detalji o Zajednici treba da se dogovore i budu deo sporazuma, jer ne možemo da imamo nejasnoće vezane za bilo koje pitanje u sporazumu. Znači primena počinje nakon potpisivanja, ali moramo jasno znati šta potpisujemo i šta sprovodimo“, rekao je zvaničnik Evropske unije.

Istakao je i da je dijalog sa Srbijom veoma važan za evropsku budućnost Kosova i da mu pruža priliku da sa Beogradom razgovara o svim nerešenim pitanjima.

Dijalog treba da zaključi sva otovorena pitanja, ali istovremeno mora biti jasno da svaki sporazum treba da proizađe kao rezultat kompromisa. Iz tog razloga ja ohrabrujem sve sagovornike da budu jedinstveni u dijalogu i da dijalog odvoje od dnevne politike", ukazao je Miroslav Lajčak.

U odgovoru na novinarsko pitanje obrazložio je šta bi, po njegovom mišljenju, bio kompromis.

Prilikom svakih pregovora ako nešto treba uzeti moramo biti spremni nešto i dati i mi se sastajemo za kompromisom kako bismo dobili ono što želimo i to je vrlo ozbiljna aktivnost, vrlo teški pregovori i obe strane moraju biti spremne da urade svoj deo - da nešto daju i dobijuono što traže", poručio je Lajčak.

Govoreći o najavama Srpske liste da će, ukoliko ne bude Zajednice srpskih opština Srbi napustiti kosovske institucije, Miroslav Lajčak je ukazao da za tim nema potrebe.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine doputovao je na Kosovo u utorak - nakon što je o procesu koji vode dve strane bilo reči na samitu ministara spoljnih poslova održaom u ponedeljak u Luksemburgu.

Lajčak se u Prištini sastao sa kosovskim zvaničnicima Avdulahom Hotijem, Hašimom Tačijem i Vljosom Osmani, predstavnicima političkih partija, kosovskom opozicijom, članovima Srpske liste i Srpske pravoslavne crkve.

Nakon Prištine Miroslav Lajčak odlazi u Beograd.

XS
SM
MD
LG