Linkovi

Hapšenje osoblja UNMIK-a na Kosovu glavna tema na sednici SB UN


Sednica Saveta bezbednosti i Kosovu, 10. juna 2019. godine u Njujorku
Sednica Saveta bezbednosti i Kosovu, 10. juna 2019. godine u Njujorku

Savet bezbednosti UN održao je redovnu sednicu o Kosovu na 20. godišnjicu donošenja rezolucije Saveza bezdednosti 1244. Rasprava u sali vodila se o tome ko je odgovoran za blokadu dijaloga Beograda i Prištine, šta je sprovedeno iz dosadašnjih dogovora dve strane i zbog čega je kosovska policija u poslednjoj akciji hapšenja privela i dvojicu članova misije UNMIK, što, tvrde u UN, nije smelo da se dogodi.

Situacija između Beograda i Prištine je ponovo fragilna, dijalog mora da se nastavi bez pretnji i ultimatuma i za to treba iskoristiti predstojeći sastanak u Parizu. Osim ovih uobičajenih apela specijalnog izaslanika ​Zahira Tanina, mogla se čuti i kritika na račun kosovske policije koja je u nedavnoj akciji na severu Kosova privela i dvojicu članova misije UNMIK-a.

„Želim da kažem da nije poštovan imunitet osoblja UN i prema njima je primenjena 'preterana sila'. Drugo, uprkos našem zahtevu, vlasti u Prištini nisu podelile sa nama informacije o stanju našeg osobolja. Nekoliko puta smo pozvali na oslobađanje osoblja UNMIK-a, a hapšenje se ne bi ni desilo da su vlasti u Prištini poštovale njihov imunitet“.

Odgovorila mu je ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku:

„Kosovska policija je naišla na oružani otpor i barikade u Zubinom potoku. Tokom ovog dela akcije, uhapšen je i član misije UN Mihail Krasnošeko. On je koristio zvanično vozilo UN da bi napravio barikadu i sprečio kosovsku policiju da izvede svoj zadatak. Kosvoska policija je utvrdila da je Krasnošeno u automobilu imao motornu testeru, kojom su se sekla drva i stavljala na put. Odbio je da se legitimiše pred kosovskom policijom, nastavio da ometa akciju i uhapšen je“.

Za šefa diplomatije Srbije Ivicu Dačića, akcija kosovske policije imala je jedan cilj - zastrašivanje Srba na severu Kosova. Dačić je upozorio na rizik od eskalacije situacije, ali nije objasnio na osnovu čega to tvrdi.

"Želim još jednom da upozorim da prištinske vlasti spremaju napad na sever Kosova, da zaustavite prištinsku mašineriju pre nego štp bude krvopriloće. I tražim od vas odgovor hoćete li to da učinite ili ne? Jer sigurno možete. Molim vas da ozbiljno shvatite moje upozorenje".

Dačić je ponovo pozvao na dijalog i kompromisno rešenje, i zatražio od vlasti u Prištini da ukinu takse na srpsku robu kako bi razgovori mogli da se nastave.

"Srbija čini sve da se situacija normalizuje i uvereni smo da je razgovor jedini put za rešavanje problema. Ali, naša rešenost da se razgovorom reši... nije dovoljna za nastavak dijaloga. Na obe strane se apeluje da nastave pregovore i time se relativizuje odgovonost za blokadu dijaloga koja je samo na Prištini".

Ambasadorka Kosova Vljora Čitaku poručila je da Kosovo hoće dijalog, ali da neće da ga neko uslovljava.

"Srbija uslovljava dijalog sa Kosovom. Čuli smo da Kosovo ne primenjuje dogovoreno, ali Kosovo jeste implementiralo sve, a jedini razlog zbog kojeg ZSO nije fomirana jeste što Srbe koji treba da rade na izradi statuta - Beograd savetuje da napuste institucije".

Povodom 20 godina od donošenja rezolucije SB 1244, predstavnica Kosova se zahvalila UN na pomoći u izgradnji „najmlađe evropske demokratije“, ali i tvrdila da prisustvo misije UNMIK-a na Kosovu više nije potrebno. Dačić, s druge strane, smatra da se situacija na Kosovu pogoršala, da je u proteklih 20 godina sprovedeno „etničko čišćenje“ i da UNMIK treba da nastavi sa svojom misijom.

XS
SM
MD
LG