Linkovi

Britanija ne želi sednicu SB UN o Kosovu, Beograd negoduje


Karen Pirs, ambasadorka Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama
Karen Pirs, ambasadorka Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama

Velika Britanija, koja predsedava Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u avgustu, nije stavila Kosovo na dnevni red tog tela, a kako je rekla britanska ambasadorka u UN Karen Pirs “ima važnijih tema od Kosova”.

Britanija je iskoristila svoju uticajnu poziciju, koju ima u ovom trenutku kao predsedavajući SB UN i jedna od pet stalnih članica, a izostavljanje Kosova sa dnevnog reda sednice je i najavljivala već duže vreme.

Da li je ovo signal kojim je Srbiji poručeno još jednom da je svima dosta posle 19 godina ove teme i da stvari treba da se rešavaju ubrzano i da li je srpska diplomatija samo još jednom doživela neuspeh?

Može se reći da je tako, a reakcije srpske strane su očekivane. Zvanični Beograd optužio je Britaniju da je nedosledna u vezi sa pitanjem Kosova i da zloupotrebljava svoje predsedavanje ovim telom.

Britanska ambasadorka Pirs rekla je i da, iako pitanje Kosova ostaje važno, ono ne zahteva više redovne sednice SB UN, ali je dodala da su u toku razgovori sa srpskom i ruskom stranom o ciljevima i modalitetima takvih satanaka.

Ona je navela da je stav njene zemlje kao predsedavajuće SB UN u avgustu, ali i na međunarodnom nivou, da Savet bezbednosti treba da se fokusira na najvažnija pitanja u svetu, a da je Kosovo važno evropsko i regionalno pitanje, ali i da više, posle 19 godina, ne postoji intenzitet problema koji bi zahtevao redovne sednice o toj temi.

Novinar Boško Jakšić kaže da iza zahteva kao što je bio onaj o genocidu za Srebrenicu i sada, u vezi sa skidanjem Kosova sa dnevnog reda Saveta bezbednosti UN, u velikoj meri stoji nezadovoljstvo Londona zbog bliskih odnosa Srbije i Rusije.

U izjavi za Prvu TV on je objasnio da London kroz prizmu odnosa sa Rusijom meri sve stvari.

Jakšić smatra da Srbija u odnose sa Rusijom, ali i sa Britanijom unosi previše emocija i da bi trebala da se pridržava britanske maksime da "nemate prijatelje i neprijatelje, imate samo sopstvene interese".

Britanija će nastaviti konsultacije kako bi se postigao dogovor, jer Rusija i Kina čvrsto traže da u avgustu bude sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Savet bezbednosti do sada je svaka tri meseca razmatrao izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (Unmik). Poslednja takva sednica održana je 14. maja.

XS
SM
MD
LG