Linkovi

UN pozdravile novu fazu u dijalogu Beograda i Prištine


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku razmotrio je situaciju na Kosovu na redovnoj sednici

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku razmotrio je situaciju na Kosovu na redovnoj sednici na kojoj je učestvovao i ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić.

Šef UNMIK-a Farid Zarif predstavio je redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna, u kojem se Beograd i Priština pozivaju da nastave dijalog uz posredovanje Evropske unije i primene do sada postignute sporazume.

Zarif je izrazio zadovoljstvo zbog susreta premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, u Briselu, navodeći da je time inicirana nova, fundamentalna faza dijaloga. Šef UNMIK-a je čestitao dvojici lidera što su pokazali političku volju i hrabrost da započnu težak, ali nezamenljiv proces saradnje kako bi se unapredili odnosi Beograda i Prištine. "Inicijativa da se direkto rešavaju pitanja na najvišem nivou je nešto što članice Saveta bezbednosti treba da pohvale i podrže", rekao je Zarif.

On je istakao da, s obzirom na složenost tog pitanja, nije razumno očekivati brza ili laka rešenja, ali je pozvao medjunarodnu zajednicu da ne samo pohvali napredak ostvaren u odnosima Beograda i Prištine, već izdvoji resurse i pruži konkretnu podršku kako bi obezbedila i primenila održive sporazume ostvarene u dijalogu dve strane. "Inicijativa da se direkto rešavaju pitanja na najvišem nivou je nešto što članice Saveta bezbednosti treba da pohvale i podrže", rekao je Zarif.

Mrkić: Nema razgovora o ukidanju institucija

Ministar inostranih poslova Srbije, Ivan Mrkić, izjavio je da je Beograd rešen da primeni sve sporazume postignute u dijalogu sa Prištinom i da je otvoren za razgovore o svim pitanjima, osim o raspuštanju institucija Srbije na Kosovu.
On je konstantovao da je Srbija posvećena izgradnji mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu, kao i razvoju platforme za zajedničku evropsku budućnost. A postizanje trajnog mira u regionu, pretpostavlja pronalaženje sveobuhvatnog rešenja za Kosovo, rekao je Mrkić, naglasivši da pomirenje Srba i Albanaca zahteva teške odluke obe strane.

Mrkić je izjavio da je za Srbiju posebno značajan nastavak finansiranja Administracije Ujedinjenih nacija u Kosovskoj Mitrovici i naglasio da je UNMIK jedina međunarodna organizacija u koju stanovnici severnog dela tog grada i dalje imaju poverenja. Prema Mrkićevim rečima, na Kosovu su i dalje ugroženi životi Srba i drugih ne-Albanaca, nema osnovnih bezbednosnih uslova za slobodno kretanje i zapošljavanje, a srpskim izbeglicama i raseljenim licima nije omogućen bezbedan povratak. On je izneo podatak da je od jula do oktobra zabeleženo više od 70 etnički motivisanih napada.

Hodžaj: Neophodno raspuštanje paralelnih struktura

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj istakao je da je 2012. - istorijska godina za Kosovo i njegove gradjane, jer je proteklih meseci ostvaren izuzetan napredak. Prema njegovim rečima, on uključuje ukidanje medjunarodno nadgledane nezavisnosti, dobijanje studije o izvodjlivosti, i početak nove faze u bilateralnim odnosima sa Srbijom. Nova faza kosovske državnosti rezultat je tesne saradnje kosovskih institucija sa medjunarodnim partnerima, konstatovao je Hodžaj, ističući privrženost vlade u Prištini medjunarodnom pravu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Hodžaj je takodje pozvao Srbiju da raspusti ilegalne i paralelne strukture na severu Kosova. On je primetio da je situacija u tri opštine na severu Kosova i dalje napeta, ističući da Srbija krši rezoluciju 1244 time što kontroliše i finansira ilegalnu policiju i paravojne jedinice u tom delu Kosova. Hodžaj je apelovao na Srbiju da raspusti te ilegalne strukture ocenjujući da one predstavljaju ozbiljnu pretnju stabilnosti ne samo Kosova već i celog regiona. Kosovski ministar spoljnih poslova je primetio da se uspeh dijaloga Kosova i Srbije „ne ogleda u rukovanjima i novinskim naslovima, već doslednoj primeni sporazuma koji imaju opipljive rezultate na terenu.“ Hodžaj je rekao da Priština očekuje od Srbije da se uzdrži od retorike ili poteza u svojoj kampanji u medjunarodnoj zajednici protiv priznanja nezavisnosti Kosova ili njegovog članstva u medjunarodnim organizacijama, ističući da bi narušavanje tog principa bilo suprotno duhu dijaloga. On je zaključio da je buduća normalizacija odnosa sa Srbijom – sudbina Kosova i da doprinosi najboljim zajedničkim i interesima regiona.

Ambasadori pozdravili nastavak dijaloga

Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN pozdravili su nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou i pozvali Srbiju da ukine svoje strukture na severu Kosova.

Predstavnica SAD u UN, Rozmari Dikarlo pozdravila je napore Srbije i Kosova za normalizaciju odnosa, i istakla da je to najbolji put za ulazak obe strane u EU:

"Samo kroz dijalog obe strane mogu da postignu svoj cilj ulaska u EU", istakla je Dikarlo i dodala da SAD pozdravljaju i korake Srbije i Kosova za primenu sporazuma o zajedničkom upravljanju granicom.

Ambasador Velike Britanije pozvao je Beograd da preduzme neophodne korake da ukine "ilegalne strukture" na severu Kosova, a Kosovo da pokaže sposobnost da zaštiti sve etničke zajednice:

"Dobrosusedski odnosi su ključni za ulazak u EU. U tom smislu pozdravaljamo nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, i nadamo se da će se naći rešenje za mnoge probleme", rekao je britanski ambasador.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin ponovio je stav Moskve o nepriznavanju jednoglasno proglašene nezavisnosti Kosova i istakao važnost pregovora Beograda i Prištine za stabilizaciju situacije i zaštitu srpskog kulturnog i verskog nasledja na Kosovu. Čurkin je takodje izrazio zabrinutost zbog tenzija i medjuetničkih incidenata, od kojih su neki pomenuti u izveštaju generalnog sekretara.

Ambasador Kine Li Baodong izrazio je zabrinutost zbog toga što su etnički odnosi na severu Kosova ostali zategnuti i dodao da Peking pozdravlja dijalog na visokom nivou Prištine i Beograda.

Ambasador Francuske u UN Žerar Aro izjavio je da je podizanje dijaloga na politički nivo važan korak za normalizaciju odnosa i istakao da Beograd mora da radi na ukidanju paralelnih institucija na Kosovu i doprinese uključivanju Srba u socijalne i ekonomske strukture.

Ambasador Nemaccke u UN izjavio je da Beograd i Priština moraju da shvate da je nastavak dijaloga i primena sporazuma u njihovom interesu i da će doprineti napretku evropskih integracija obe strane.
XS
SM
MD
LG