Linkovi

SAD traže okončanje mandata UNMIK, Srbija se protivi


Zasedanje Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija, Foto: UN

Predstavnica SAD u UN Niki Hejli, koja je najavila povlačenje sa te pozicije, poslala je pismo generalnom sekretaru Antonio Guterešu u kome traži "izlaznu strategiju" i okončanje mandata UNMIK-a na Kosovu. Ona je u pismu navela da je UNMIK ostao nepromenjen uprkos napretku i stalnom ponavljanju stavova većine članica Saveta bezbednosti UN da je ispunio svoj mandat.

Zvanični Beograd se protivi ovakvom predlogu, uglavnom zbog bezbednosti i stabilnosti u regionu, ali ovaj potez je protumačen i kao vrsta pritiska na Srbiju u Briselskom dijalogu.

Odlazak UNMIK sa Kosova, kao i formiranje vojske Kosova, doveo bi Srbiju u užasno tešku poziciju, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ocenio, povodom pisma Hejli, da je očigledno da SAD hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu, jer je za njih Kosovo nezavisna i suverena država.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić rekao je da Srbija smatra da je usvajanje ove inicijative "šamar mirovnim naporima" i povratak politici pritisaka.

"Srbija će se ovoj inicijativi suprostaviti svim argumentima. I pravnim i političkim", rekao je Ðurić.

Direktor Vladine Kancelarije je naveo da još ništa nije rešeno, a pogotovu ne pitanje statusa, kao i da nisu ispunjeni neki od glavnih zadataka Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja je jedini pravni okvir.

"Inicijativa je utoliko opasnija, jer dolazi u trenutku kada privremene kosovske institucije pokušavaju da formiraju vojsku Kosova", naveo je Ðurić.

On je ocenio da bi povlačenje misije UN u ovom trenutku predstavljalo priznanje neuspeha i kapitulaciju u borbi za ostvarenje nekih od ključnih ciljeva zbog kojih su i uspostavljene UN.

Dodao je da će se o ovome obaviti konsultacije i razgovarati sa prijateljima i partnerima Srbije - stalnim članicama Saveta bezbednosti UN Rusijom i Kinom, kao i s drugim članicama Saveta bezbednosti UN.

Na pitanje novinara da li Savet bezbednosti može biti preskočen u donošenju takvih odluka, Ðurić je kazao da će Srbija insistirati da sve ide kroz Savet bezbednosti.

Inače, Misija UNMIK-a uspostavljena je na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN i odgovarajuće rezolucije, a za njeno gašenje bila bi potrebna saglasnost većine u tom telu UN.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG