Linkovi

"Akcija kosovske policije bila protiv kriminala, nije bilo razloga da KFOR reaguje"


Arhiva - Jedinice KFOR-a na terenu.

Operacija Kosovske policije od prošlog utorka sprovedena je u različitim opštinama na Kosovu, ne samo na severu, i njen rezultat je hapšenje pojedinih policajaca i civila različite nacionalnosti, pa stoga nije bilo nikakve međuetničke konfrontacije, rekao je portparol KFOR-a Vinćenso Graso.

On je u intervjuu za beogradski Danas precizirao da je KFOR, u skladu sa mandatom koji prositiče iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, nadgledao akciju i da je - kao treći u nizu nadležnih za bezbednost u kome su kosovska policija, UNMIK, pa KFOR - procenio da intervencija međunarodnih vojnih snaga nije potrebna.

"Mnogo se diskutuje o tome da li je data informacija ili ne, ali možete da proverite da sam tokom intervjua za TV Prvu rekao da je 'svako bio informisan', što znači da je informacija bila ranije obelodanjena. Nikada nisam rekao da je KFOR dao informaciju i KFOR ne može da daje bilo kakvu informaciju u ime drugih", rekao je Graso upitan zašto KFOR nije zvanično unapred obavestio Srbiju o nedavnoj akciji Kosovske policije.

"KFOR održava stalnu saradnju sa oružanim snagama Srbije. Saradnja i zajedničke aktivnosti sa oružanim snagama Srbije su odlične i to na svim nivoima odgovornosti, počev od komandanta KFOR-a, koji se redovno susreće sa načelnikom Generalštaba Srbije, pa preko jedinica, koje sprovode zajedničke patrole duž administrativne linije", rekao je Graso upitan da prokomentariše saradnju sa Beogradom.

Rekao je da je bezbednosna situacija na Kosovu pod kontrolom, da ne očekuje dalja zaoštravanja, ali je i pozvao sve strane na uzdržanost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG