Linkovi

SB UN o Kosovu: Beograd i Priština da nastave dijalog


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (arhivski snimak)
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (arhivski snimak)

Šef UNMIKa Zahir Tanin ocenio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da je situacija na Kosovu generalno stabilna, ali da nivo poverenja između dve zajednice opada zbog brojnih neodgovornih izjava političara i diplomata, dok dijalog o normalizaciji zahteva drugačiju atmosferu.

Tanin je, govoreći o izveštaju generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu od januara do aprila 2017. godine, rekao da je dijalog Beograda i Prištine dospeo u ćorsokak i da je njegov nastavak od ključnog značaja za napredak Kosova i regiona, a da je konstruktivan angažman i dalje moguć.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuborović upozorila je Savet bezbednosti na, kako je istakla, neprihvatljiv manir Prištine da se dijalog i proces normalizacije odnosa tretiraju kao sredstvo ucene prema srpskoj strani i evropskim partnerima.

Dijalog nema alternativu, nadamo se da će Priština uvideti da se Beogradom mora da pronađe obostrano prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja koja ne mogu biti bazirana na diktatu i dovođenju Srbije pred svršen čin, rekla je Kuburović.

Ambasadorka Kosova u Sjedinjenim Državama Vljora Čitaku poručila da Srbija za pomirenje mora da prihvati Kosovo kao sebi jednako, napominjući da Priština ostaje predana dijalogu sa Beogradom, ali da je umorna od, kako se izrazila, duplih standarda i dvostrukih igara.

Čitaku je naglasila da je posle 18 godina rezoluciji 1244 istekao rok trajanja i ponovila da Savet bezbednosti UN nije više adekvatna platforma za reševanje problema i izazova koje Kosovo ima.

Predstavnici država članica Saveta bezbednosti poručili su da je neophodno nastaviti dijalog Beograda i Prištine i pozvali na regionalnu saradnju, ali su izneli suprostavljene stavove o potrebi daljeg angažovanja Unmika, statusu i napretku Kosova.

SAD i zapadne zemlje su ocenile da je Unmik potrebno postepeno gasiti a izveštaje o Kosovu prorediti,dok su Rusija i Kina istakli potrebu daljeg snažnog angažovanja Misije UN na Kosovu.

XS
SM
MD
LG