Linkovi

Sednica SB o Kosovu - poziv na dijalog i smanjenje tenzija


Savet bezbednosti UN održao je sednicu na kojoj se raspravljalo o tromesečnom izveštaju Generalnog sekretara o situaciji na Kosovu. Teme su ponovo bile ukidanje misije UNMIK-a i eventualna promena formata sednica Saveza bezbednosti o Kosovu, za šta se zalažu SAD, a protiv su Rusija i Kina. Predstavnici Beograda i Prištine raspravljali su o ispunjavanju obaveza iz Briselskog sporazuma, ali i o hapšenju direktora Kancelarije za Kosovo Marka Đurića - incidentu, koji je Generalni sekretar Antonio Gutereš pozvao da se “temeljno istraži”.

Hapšenje Marka Đurića na Kosovu podiglo je tenzije, obustavilo i dijalog i primenu dogovorenog između Beograda i Prištine, ocenjuje šef UNMIK-a Zahir Tanin. Zato, upozorava obe stane da se udrže od provokacija i zapaljivih izjava.

Razgovarali smo o tome kako da odmrznemo poziciju obe strane kroz obnovljeni fokus EU na dijalog Beograda i Prištine. Da bi se to desilo, potrebna je politička volja obe strane i angažovanje. Nema druge opcije. Ali, da bi se to desilo potrebno je da se pokaže liderstvo i uhvati u koštac sa izazovima, čak i uz kratkoročne političke troškove”.

Na dijalog poziva i šef srpske diplomatije i ocenjuje da je Srbija ispunila dogovoreno, dok Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština. Ivica Dačić upozorava da se misija UNMIK-a ne sme ukidati, jer je situacija na Kosovu nestabilna, a kao primer za to navodi upravo hapšenje Marka Đurića uz ocenu da “sila ne sme biti tolerisana”.

Teško je ovaj čin protumačiti drugačije nego kao provokaciju Prišitne, koja je zadala udarac dijalogu i pretnja je stabilnosti ne samo Srbima na Kosovu, već u čitavom regionu. Pokazuje koliko je situacija u pokrajini krhka nestabilna i koliko jednstrani potezi mogu da ugroze mir i bezbednost. Bili smo iskreno šokirani dešavanjima na Kosovu i Metohiji toga dana, ali odustvom reakcije EU čija bi misija Eulex trebalo da obezbedi vladavinu prava. Na delovanje specijalnih snaga kosovske policije nije delovao ni KFOR koji je trebalo da spreči da na sever Kosova, gde živi srpsko stanovništvo, uopšte dolaze pripadnici Kosovskih specijalnih jedinica”, rekao je Dačić.

Prišina odgovara - incidente izaziva Beograd, jer ne poštuje kosovske propise. ​

“Kosovska policija je postupala profesionalno tokom cele procedure – Đurićevo hapšenje je standardna procedura koja se sprovodi u svim akcijama. Ali, ovo kršenje nije bilo izolovani akt. Kosovo neće tolerisati provokacije i hoće da se od istih uzdrži. Srpski zvaničnici moraju da razumeju da na Kosovo mogu doći samo uz dozvolu vlasti Kosova. Ako to ne budu poštovali, kosovske institucije će postupiti u skladu sa zakonom”, rekla je ambasadorka Kosova u Vašingtonu Vljora Čitaku, koja je kritikovala Beograd zbog zabrane kosovskim karatistima i parlamentarcima da uđu u Srbiju.

Čitaku je pozvala Beograd da prizna nezavisnost Kosova i založila se za ukidanje UNMIK-a, na šta pozivaju i SAD.

Američka predstavnica Ejmi Tako smatra da je misija neefikasna, a skupa - godišnje košta oko 38 miliona dolara. SAD pozivaju obe strane da se uzdrže od provokacija.

Rusija i Kina protive se ukidanju misije UNMIK-a, a predstavnik Moskve Vasilij Safronkov kaže da se situacija na Kosovu pogoršava, da nema napretka u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, a hapšenje Marka Đurića ocenio je kao provokaciju.

XS
SM
MD
LG