Linkovi

SB o Kosovu: Politički dijalog i tenzije na terenu


Sednica SB o Kosovu (arhivska fotografija)
Sednica SB o Kosovu (arhivska fotografija)

Posle šestomesečne pauze, na inicijativu predsedavajuće Kine, Savet bezbednosti je ponovo raspravljao o Kosovu. Glavne teme bile su vojska Kosova, incidenti na terenu i politički dijalog, ali i da li UNMIK treba da ostane na Kosovu.

Pokušaj stabilizacije na političkom nivou, ali nestabilnost na terenu. Tako je, ukratko, opisana situacija na Kosovu u novom izveštaju Antonia Gutereša. Šef Unmika Zahir Tanin rekao je da su se Beograd i Priština zalagali za sveobuhvatni dogovor, uključujući razmenu teritorija.

Ipak, na prvoj sednici Saveta bezbednosti posle 18. maja, Beograd i Priština su nastavili su da međusobno prebacuju neispunjavanje stavki iz Briselskog sporazuma i incidente na terenu.

"Sa žaljenjem mogu da kosntatujem da se ništa pozitivino nije dogodilo od poslednje sednice Saveta bezbednosti", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Nije formirana ZSO, raseljeni Srbi se nisu vratili, ne radi Specijalni sud, nisu pronađene ubice Olivera Ivanovića, precizirao je Dačić i upozorio na nove tenzije zbog namere Prištine da formira vojsku Kosova.

"Želeo bih da istaknem da je neprihvatljivo da se u trenucima dok se vodi dijalog o pronalaženju rešenja, istovremeno donose tako radiklane i dalekosežne odluke i očekujem od članica Saveta bezbednosti da ovu jednostranu odluku Prištine osude"

Ambasadorka Prištine Vljora Čitaku tvrdi suprotno.

"Kosovo ne pravi armiju sa namerom da se bori ili osvaja teritorije. Transformišemo mandat postojećih bezbednosnih snaga kako bi mogle da doprinesu regionalnoj i globalnoj sigurnosti. O tome sigurno nećemo voditi dijalog sa Srbijom. Ova odluka nije kršenje rezolucije 1244"

Ivica Dačić je upitao šta je Generalni sekretar UN odgovorio odlazećoj američkoj ambasadoki u UN Niki Hejli koja je u pismu tražila da se okonča misija UNMIKA. Srpski šef diplomatije upozorava da se Briselski sporazum ne sprpovodi i da situacija na Kosovu ne ispunjava uslove za to.

"Da li je po vama vladavina prava to što Priština pomiluje svako malo osuđene za najozbiljnija krivična dela poput pripadnika Dreničke grupe? Da li se može prihvatiti kao normalno zastrašivanje povrtnika? Napadi na predstavnike manjinskih zaaednica i njihova svakodnevna diskriminacija?", pitao je Dačić.

"Stvari su se promenile, nije više 1999, Kosovo je krenulo napred i vreme je da UN učine isto. UNMIK nije mirovna, niti konstruktivna misija. Apelujem da ponovo pričitate rezoluciju 1244, videćete da se odnosi na svet koji je postojao ranije", istakla je Čitaku.

Zato, smatra Čitaku, ni SB više ne treba da raspravlja o Kosovu.

"Sednice su se pretvorile u pozorište za domaću publiku. Zloupotrebljavaju se i ne treba to da dozvolimo."

Srbija poručuje da sednice ipak treba redovno održavati jer je situacija daleko od stabilne. I Beograd i Priština tvrde da su privrežni dijalogu, ali nisu saglasni oko ključne stvari: da li je status Kosova nešto o čemu se pregovara.

Ambasador Kine, zemlje koja predsedava Savetom bezbednosti, rekao je da podržava posvećenost Beograda i Prištine dijalogu I poziva na primenu dogovora. Ambasador Rusije u UN ocenjuje da je situacija na Kosovu zabrinjavajuća, a da su najave Prištine o formiranju vojske Kosova kršenje Rezolucije 1244. Ambasador SAD kaže da obe strane treba da budu fleksibilne i postignu kompromis. Smatra da treba smanjiti misiju UNMIK-a, i ponavlja da SAD podržavaju postepenu transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u multietničku vojsku, kao i članstvo Kosova u Interpolu.

XS
SM
MD
LG