Linkovi

Srbija za dijalog bez dvostrukih standarda


Na sednici SB UN o Kosovu, premijer Srbije poručio da je Beograd za spreman na dijalog ali ne i poniženje. Kosovski premijer odbacio predlog o davanju izvršne vlasti srpskim opštinama.

Na današnjoj sednici u Njujorku, Savet bezbednosti UN razmotrio je izvršetaj generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu, a premijer Srbije Ivica Dačić poručio da je Srbija privržena dijalogu sa Prištinom ali nije spremna na poniženja i dvostruke standarde. S druge strane, kosovski premijer Hašim Tači izrazio je očekivanje da će Kosovo u bliskoj budućnosti postati članica UN-a, i da će normalizovati odnose sa Srbijom ali neće dozvoliti stvaranje nove Republike Srpske na Kosovu, i da je Ahtisarijev plan maksimum do koga se može ići.

Ivica Dačić i generalni sekretar UN Ban Ki Mun
Ivica Dačić i generalni sekretar UN Ban Ki Mun
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u Savetu bezbednosti da postizanje trajnog mira u regionu podrazumeva donošenje teških odluka za obe strane.

"Posle mnogo godina sukoba i tenzija na Balkanu, region treba da uđe u novu eru saradnje, izgradnje poverenja i dijaloga. Srbija je snažno opredeljena za nastavak process pomirenja. Medjutim, za vidljiv i održiv napredak u odnosima Beograda i Prištine neophodna je snažna politička volja i kao i politička hrabrost i spremnost učesnika u dijalogu na kompromis. Srbija je spremna da dijalog uspe, ali nije spremna na poniženje i dvostruke standarde. Nadam se da će dijalog u Briselu uz podršku medjunarodne zajednice dovesti do pravednog i trajnog rešenja, i da ćemo se svi okrenuti budućnosti”.

​Dačić je medjutim dodao da učešćem u dijalogu Srbija neće promeniti principijelni stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
Premijer Srbije takodje je poručio da je neophodno da UNMIK nastavi da bude prisutan na prostoru Kosova i Metohije.

"Za nas je neprihvatljivo dodatno ograničavanje nadležnosti Administracije UN za Kosovsku Mitrovicu usled nedostatka finansijskih sredstava. Potrebno je istaći da je UNMIK jedino legitimno međunarodno prisustvo prema kome narod na severu Kosova i Metohije i dalje iskazuje poverenje."

Hašim Tači u obraćanju Savetu bezbednosti UN
Hašim Tači u obraćanju Savetu bezbednosti UN
Kosovski premijer Hašim Tači je u svom izlaganju istakao da Kosovo s pravom očekuje da u bliskoj budućnosti postane član UN. On je dodao da će Priština normalizovati odnose sa Beogradom, i da je dijalog u završnoj fazi, ali je odbacio mogućnost da se zajednici srpskih opština da izvršna vlast.

Ovaj predlog je još jedan neuspešni pokušaj stvaranja trećeg nivoa vlasti na Kosovu što je suprotno našem usavnom poretku. Veoma smo zabrinuti da takav predlog ima tendenciju da se stvori nova Republika Srpska na Kosovu što bi Kosovo učinilo nestabilnim i nefunkcionalnim.”

Tači je pozvao Srbiju da rasformira ilegalne strukture bezbednosti i pravosudja na severu Kosova i prestane da stvara napetost, ocenjujući da je uloga Srbije „i dalje destruktivna“. On se založio i za potpisivanje mirovnog sporazuma kojim bi se regulisalo pitanje srpske ratne odštete Kosovu.

Šef UNMIK-a Farid Zarif označio je kao "istorijske" nedavne susrete najviših zvaničnika Beograda i Prištine i ocenio da su premijeri Dačić i Tači ispoljili političku hrabrost, posebno u poslednjim rundama kada se dijalog okrenuo pitanju srpskih institucija unutar Kosova i teškim pitanjima vezanim za sever.

"Nadam se da će dve strane ostati uporne u naporima da postignu prihvatljive kompromise o najosetljivijim pitanjima i pronadju ostvariva rešenja koja će bolje služiti interesima svih zajednica na Kosovu.”

Zarif je medjutim primetio da povremeni incidenti i zapaljiva retorika ugrožavaju politički proces.

Ambasadori članica SB pohvalili su napredak koji su Beograd I Priština ostvarli u sedmoj rundi dijaloga.
Rozmari Di Karlo
Rozmari Di Karlo
Predstavnica SAD Rozmari DiKarlo ocenila je da su premijeri Dačić i Tači ispoljili hrabrosti i pramatičnost u rešavanju dugogodišnjih problema

"SAD pozdravljaju napredak načinjen u sedam rundi dijaloga. Kako razumemo, premijeri se bliže postizanju sporazuma o severu Kosova i podsetičemo ih da to učine u sledećoj rundi dijaloga 2. aprila.“

Di Karlo je medjutim izrazila zabrinutost zbog incidenata na terenu, posebno na severu Kosova, ističući da ne smeju da se tolerišu napadi na pripadnike manjina koji sradjuju sa kosovskim vlastima. Takodje je pozvala kosovske vlasti da pokažu “nultu toleranciju” prema napadima na verske I kulturne objekte.

Ambasador Rusije Vitalij Čurkin, koji je inače predsedavao sednicom, preneo je da je pozicija Rusije u pogledu nepriznavanja kosovske nezavisnosti nepromenjena, a da Rezolucija 1244 ostaje medjunarodna pravna osnova za rešavanje kosovskog pitanja. On je istakao da Moskva očekuje da će dijalog Beograda i Prištine doprineti dugoročnom rešenju pitanja Kosova ali podsetio da Savet bezbednosti i dalje ima poslednju reč”.

Ambasador Francuske Žerar Aro je izrazio nadu da se bliži dogovor Beograda i Prištine, uz ocenu da Srbija mora da rasformira paralelne institucije a Kosovo obezbedi sigurnost svim zajednicama. Predstavnik Britanije Majkl Tejtem je ocenio da se nalazimo “na korak od istorijskog dogovora”, i da je ključno da se 2. aprila postigne dogovor koji će odmah biti primenjen.
XS
SM
MD
LG