Linkovi

Dačić i Čitaku razmenili optužbe u SB UN


Ivica Dačić, šef srpske diplomatije i ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku (arhivski snimak)
Ivica Dačić, šef srpske diplomatije i ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku (arhivski snimak)

U Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija danas je održana sjednica posvećena situaciji na Kosovu. Sjednicu su obilježili pozivi na nastavak dijaloga Beograda i Prištine i primjenu sporazuma postignutih u Briselu, ali i međusobne optužbe ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i ambasadorke Kosova u SAD Vljore Čitaku. Diplomatski predstavnici SAD I Velike Britanije u međuvremenu su zatražili rjeđe sjednice o Kosovu.

Šef UNMIK Zahir Tanin, koji se članicama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija obratio putem video linka iz Prištine, ocijenio je da je situacija na Kosovu u protekla tri mjeseca stabilnija nego u prethodnim periodima. Tanin je međutim naveo da i dalje postoji prijetnja bezbjednosne i političke napetosti.

„Posle perioda relativno mirne situacije, nakon mjeseci nemira u Skupštini Kosova, jedno pitanje našlo se u centru kontoroverze – Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Uslijedile su političke rasprave i optužbe, što je izazvalo nezadovoljstvo javnosti, omelo rad Skupštine i odložilo rad na hitnijim pitanjima. Iako je Sporazum postignut uz međunarodnu pordšku, njegova ratifikacija u Skupštini je odložena. Bez sumnje, trebalo je ranije uložiti napore da se postigne konsenzus.“

Šef UNMIK-a smatra da je opozicija ipak svjesnija činjenice da je upotreba nasilja kontraproduktivna za ostvarivanje njenih ciljeva.

Zvaničnik svetske organizacije istakao je i da dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, ostaje kamen temeljac i put do pomirenja. Tanin je ocijenio da je postignut određen napredak u pregovorima, ali da su potrebni dodatni napori za rešavanje pojedinih spornih pitanja, naročito kada je riječ o formiranju Zajednice srpskih opština. Napomenuo je i da je od lidera u Prištini, i u Beogradu čuo da je neophodno da dijalog bude uspješan.

„Premijer Vučić mi je posebno naglasio da se gubi previše vremena i da je potrebno ozbiljnije opredeljenje za dijalog, ne samo lidera i pregovorača, već i Evropske unije i svih nas u međunarodnoj zajednici.“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ponovio je da je Srbija opredijeljenja za nastavak dijaloga sa Kosovo u interesu, kako je naveo, regionalne bezbjednosti i što boljih srpsko-albanskih odnosa.

“Bez obzira na čest nedostatak konstruktivnosti druge strane, nastavićemo da posvećeno radimo na poboljšanju odnosa, snaženju poverenja i učvršćivanju evropskih vrednosti i perspektiva oba naroda. Ne želimo da situacija na Kosovu i Metohiji bude latentna pretnja stabilnosti i napretku Srbije i regiona. I zato ćemo predano raditi na mirnom rešavanju naših nesuglasica, svesni da je pred nama dugotrajan process u kojem često nemamo sagovornika koji s nama deli viziju prosperitetnog i politički naprednog regiona.”

Dačić je optužio predstavnike Prištine da iznose grube neistine i laži u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, uz upozorenje da će ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku govoriti o genocidu i etničkom čišćenju što je, prema njegovom mišljenju, još jedna propagandna parola i laž.

“Zapamtite uvažene članica Savjeta bezbjednosti. Od 427 naselja u kojim su živjeli Srbi, Srbi su protjerani iz 311. To jeste, dame i gospodo, etničko čišćenje, ali Srba.”

Uz ocjenu da Kosovo preduzima mjere bez presedana da doprinese miru i stabilnosti u regionu, kosovska ambasadorka Vljora Čitaku se u svom izlaganju zapitala šta Srbija radi po tom pitanju.

“"Želi da podigne spomenik Slobodanu Miloseviću? Kakva je to poruka za žrtve Vukovara, Srebrenice, Kosova. Da li Srbija tako vidi pomirenje - rehabilitacijom najvećeg zločinca u Evropi posle Drugog svetskog rata. Što je još važnije, koju poruku Srbija šalje sopstvenom narodu?"

Čitaku je poručila da bez obzira kako se Srbija ponaša, Kosovo neće dozvoliti da ga povuče na taj put. Beograd je optužila i da pitanje primjene Briselskog sporazuma koristi kao pokriće da bi se miješala u unutrašnja pitanja Kosova.

"Posvećeni smo dijalogu u Briselu, ali vjerujemo da je potrebno je da proces bude dinamičniji i više okrenut rezultatima. Želim da ponovim da čemo, u skladu sa ustavom, primeniti svaki sporazum iz Brisela. Ali naš posao je težak kad Srbija I dalje finansira paralelne institucije širom Kosova I pokušava da stvori kolonije na sjeveru i krši naš Ustav i Rezoluciju 1244.”

Predstavnica SAD u Savjetu bezbednosti UN Mišel Sizon rekla je da Vašington poziva rukovodstva Beograda i Prištine da se posvete dijalogu bez odlaganja i primijene postignute sporazume.

"Sa određenim razočaranjem primjećujemo da je tempo normalizacije donekle usporen tokom protekle godine. Pozivamo lidere u Beogradu i Prištini da ubrzaju proces dijaloga, uključujući i brzo postizanje kompromisa i punu primjenu postignutih sporazuma.”

Sizon, kao i predstavnik Velike Britanije, zatražila je da se izvještaji o stanju na Kosovu pomjere sa svaka tri, na po šest mjeseci, jer bi Savet bezbednosti, kako je istakla, trebalo da se bavi važnijim pitanjima.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Vitalij Čurkin, rekao je da je dijalog Beograda i Prištine "duboko zamrznut" i da su kosovske vlasti nespremne da primijene dogovor o Zajednici srpskih opština.

Čurkin se založio za veće prisustvo svjetske organizacije na Kosovu i naglasio da je neprihvatljivo što se, prema njegovom mišljenju, ignorišu napadi na srpske povratnike na Kosovu, kao i na novinare.

XS
SM
MD
LG