Linkovi

Dačić o Trepči na sednici SB UN o Kosovu


Savet bezbednosti UN razmatra u Njujorku novi tromesečni izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o radu misije UN na Kosovu. To je poslednji Banov izveštaj o Kosovu u svojstvu generalnog sekretara svetske organizacije, a predstavio ga je šef UNMIK-a Zahir Tanin, govoreći putem video linka iz Prištine.

Ocenjujući period od 16. jula do 15. oktobra, Ban je naveo da je impresioniran ekonomskim i političkim napretkom na Kosovu od kraja sukoba, ali da se sporazumi iz dijaloga Beograda i Prištine i dalje sporo sprovode. On se založio da se obezbedi da manjinske zajednice budu uključene u odluke koje utiču na njihove živote i pozvao kosovske vlasti da se uzdrže od svih poteza i odluka koje mogu omesti napredak dijaloga Beograda i Prištine.

Šef UNMIK-a Zahir Tanin je izjavio da su političke podele na Kosovu otežale ubiranje plodova normalizacije odnosa sa Srbijom, ali da je dijalog doneo napredak, uključujući u sferi slobode kretanja, a nedavno i proboj u domenu telekomunikacija. Medjutim, Tanin je ukazao i da postoji malo vidljivih nagoveštaja napretka u uspostavljanju Zajednice srpskih opština koju kosovski Srbi vide kao ključnu za svoju bezbednost.

Procesi političkog i društvenog pomirenja moraju da se medjusobno prate i podupiru a to će se nastaviti i 2017, istakao je šef UNMIK-a. On je takodje naveo da se očekivanja s početka godine nisu ispunila - nije dogovorena granica sa Crnom Gorom, nije došlo do vizne leberalizacije, pregovori sa Srbijom ne idu željenim tokom, a politička atmosfera je i dalje duboko polarizovana.

Usvajanje zakona o "Trepči" predstavlja prepreku u dijalogu između Beograda i Prištine, a negativne reakcije je naročito izazvao način na koji je taj zakon usvojen, takodje je rekao Tanin.

Dačić: "Udar" na Trepču - udar na rezoluciju 1244

Stavove Srbije na sednici je preneo šef srpske diplomatije Ivica Dačić koji se zahvalio odlazećem generalnom sekretaru na doprinosu radu svetske organizacije. On je rekao da je Srbija do sada uprkos brojnim izazovima demonstrirala jasnu posvećenost sprovodjenju dijaloga sa Prištinom i tragala za “održivim rešenjima”, ali i ukazao da druga strana nije uvek uzvraćala te napore, posebno ističući jednostrane poteze kosovskih institucija, poput pokušaja “konfiskacije” kombinata Trepča. On je naveo da takvi potezi unose pravnu nesigurnost koja može da ugrozi krhku bezbednosnu situaciju na Kosovu. “Udar na Trepču” je udar na temelje rezolucije 1244 – poručio je Dačić.

On je pozvao članice SB UN da učine sve da se zakon o Trepči stavi van snage i sve nastavi dijalogom, jer će, u protivnom, Kosovo postati crna rupa Evrope, gde je privatna svojina apsolutno nezaštićena.

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je takodje da je od presudnog značaja za održivi opstanak srpskog naroda na Kosovu da se u najkraćem roku formira Zajednica srpskih opština (ZSO) kao mehanizam koji treba da omogući sistematsku, institucionalnu zaštitu srpske zajednice.

On je upozorio da je na Kosovu prisutan drastično pojačan verski ekstremizam sa elementima terorizma i delovanja radikalizovanih ekstremista koji se vraćaju sa ratišta iz formacija terorističkih grupa.

S druge strane, na polarizovanoj političkoj sceni evidentan je trend daljeg zaoštravanja i "suzavac demokratije", uz kontinuirano nasilje prema pripadnicima srpske i drugih ne-albanskih zajednica, napomenuo je Dačić.

Prema njegovom mišljenju, zbog toga se ne mogu razumeti razlozi iz kojih se u izveštaju generalnog sekretara smanjuje prostor i fokus posvećen zapažanjima u pogledu bezbednosti.

On je ukazao da je, usled nepostojanja elementarnih uslova za održivi povratak, broj povratnika u Pokrajinu i dalje poražavajuće mali, i da se može reći da je to zajednički neuspeh svih aktera uključenih u proces povratka. Dačić je poručio da će Srbija, u interesu regionalne stabilnosti, nastaviti dijalog sa Prištinom.

Čitaku: Srbija predstavlja paralelnu realnost

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku istakla je da su kosovske vlasti izuzetno zahvalne agencijama UN na naporima da se izgradi mir i stabilnost na Kosovu, ali da se tromesečnim sastancima troši vreme predstavnika UN u vreme kada goruće krize zahtevaju njihovu pažnju, te da je Kosovo slobodna, nezavisna i suverena država koju priznaje veliki broj slobodnih nacija na svetu.

XS
SM
MD
LG